Provozuje:
Juris Real Estate

Poslanecký návrh osvobození remízků nebo mezí od daně vláda zřejmě odmítne.

Poslanecký návrh na osvobození od daně z nemovitosti i těch remízků, hájů, větrolamů nebo mezí, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území, vláda asi odmítne.

Poslanecký návrh osvobození remízků nebo mezí od daně vláda zřejmě odmítne.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Poslanecký návrh na osvobození od daně z nemovitosti i těch remízků, hájů, větrolamů nebo mezí, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území, vláda asi odmítne.

Vláda podle podkladů na pondělní schůzi označí novelu za nadbytečnou vzhledem k tomu, že obdobnou úpravu předložila v daňovém balíčku, který především zvyšuje spotřební daň z alkoholu nebo z cigaret.

Návrh pěti desítek poslanců z klubů KDU-ČSL, ODS, Pirátů, STAN a SPD by navíc podle vládních legislativců nesnížil administrativní zátěž poplatníků.

Nadále by museli prokazovat, že krajinný prvek na pozemku je remízek, háj, větrolam nebo mez, stojí v předběžném stanovisku pro legislativce, které bude kabinet v pondělí schvalovat.

Nynější zákon osvobozuje pouze ty krajinné prvky, které jsou na orné půdě, nebo v trvalých travních porostech. Za pozitivní sice vláda podle pokladů označí s ohledem na nynější sucho navrhované daňové osvobození pozemků rovněž v druhém ochranném pásmu vodního zdroje.

Upozorní však na nevyčíslené dopady do rozpočtů obcí. Dosud jsou osvobozeny jen pozemky v prvním pásmu. Obcím by dal poslanecký návrh právo, osvobodit od daně z nemovitosti pozemky hospodářských lesů a rybníků s intenzivním a průmyslovým chovem ryb.

V případě širšího osvobození od daně u remízků a obdobných prvků argumentují předkladatelé hlavně jejich přínosy pro zadržování vody v krajině nebo bránění erozi půdy.

Poukazují však na to, že se z nich musí platit daň, zatímco u stejných věcí na orné půdě nebo na travním porostu nikoli.

Vládní daňový balíček podpořila Sněmovna v úvodním kole na minulé schůzi. Předloha má zjednodušit a upřesnit podmínky, za nichž budou osvobozeny od daně významné krajinné prvky, např. větrolamy nebo remízky.

Navrhuje osvobodit příkopy, mokřady, močály, bažiny, skalní útvary, rokle a strže, pokud jsou na pozemcích ostatních ploch mimo zastavěné území obce, a to bez ohledu na to, zda jsou zaneseny v evidenci registru půdy LPIS.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»