Provozuje:
Juris Real Estate

Povinní již nebudou zasílat peníze na osobní účty soudních exekutorů.

Moniturujeme za vás nejnovější "exekutorskou" legislativu.

Povinní již nebudou zasílat peníze na osobní účty soudních exekutorů.

autor. JURIS REAL

Moniturujeme za vás nejnovější "exekutorskou" legislativu.

Soukromí soudní exekutoři si už nebudou od ledna moci ukládat vymožené peníze od dlužníků (pozn. autora správně tzv. povinných) na svá osobní konta, nýbrž jen na k tomu zvlášť vyčleněné účty. Soudní exekutoři budou povinni čísla těchto účtů dát k dispozici ministerstvu spravedlnosti, aby je v případě naléhavé situace mohlo v koordinaci s dalšími státními orgány dozorovat nebo i nechat zablokovat. Právu to potvrdilo ministerstvo spravedlnosti s odvoláním na novelu exekutorského řádu. Ministerstvo spravedlnosti v souladu se svými kompetencemi, jako dohledového orgánu, nemá možnost zjišťovat stav finančních prostředků na účtech soudních exekutorů, a rozkrýt tak pohyb finančních prostředků. Teprve novela exekučního řádu účinná od 1. ledna 2013 stanoví, že soudní exekutor je povinen vymožené peněžité plnění vést odděleně od vlastních prostředků na zvláštním účtu u banky nebo spořitelního a úvěrního družstva v ČR," uvedla deníku Právo mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Soudní exekutor bude podle ní povinen oznámit "bez zbytečného odkladu ministerstvu a Exekutorské komoře číslo tohoto účtu a peněžní ústav, u kterého je veden." Ministerstvo tak v legislativní novele zjevně reaguje na bezprecedentní kauzu soudního exekutora Josefa Višvádera, který ukradl 80 miliónů korun a chytili ho až v Rumunsku. Vyšetřování dosud probíhá a podle informací deníku Právo se prověřuje, zda-li se nejedná o organizovaný zločin. Z tohoto důvodu nikdo nechce sdělit, jestli se našlo oněch 80 miliónů korun. Pokud se nezajistily, bude je muset věřiteli za exekutora zaplatit stát, neboť soudní exekutoři žádný garanční fond netvoří. Legislativní novinka se zvlášť vyčleněnými exekučními účty je překvapením zejména v tom, že by si člověk myslel, že ukládání peněz od povinných jinam než na osobní účty soudních exekutorů je léta zavedená, samozřejmá systémová pojistka. Zvláště v tak závažné záležitosti, jako jsou soudem posvěcené (pozn. autora nařízené) exekuce, prováděné k tomu státem pověřenými privátními podnikateli. Že to tak více než deset let, za celou dobu existence soudních exekutorů, nebylo, je zarážející v tom, že osobní finance by měly být vždy odděleny od financí z podnikání a těch patřících někomu jinému. Logicky, pakliže se "míchají v jednom pytli", ztěžuje se tak finanční kontrola. Např. máte-li zaměstnání, a do toho si i něco málo vyděláváte navíc na živnostenský list, tak je povinností si peníze inkasované z fakturace nechat posílat na jiný účet, zcela oddělený od toho, kam chodí mzda. Důvod je prostý - aby v případě kontroly měl finanční úřad přehled.

Nicméně, jak až letos ukázala "kauza Višváder", tak exekutoři takovou povinnost, týkající se celkově miliónů korun vybraných od povinných, dosud neměli. Přitom právě u exekutora Višvádera panovalo již léta oprávněné podezření na nekalou činnost, avšak návrh na jeho odvolání byl dříve na ministerstvu smeten pod stůl, přičemž ještě bez potíží rozvíjel síť dalších svých firem, tedy ve střetu zájmů s výkonem funkce soudního exekutora. Důvěra v to, jak ministerstvo vybírá a posléze průběžně bdí nad bezúhonností soudních exekutorů, tak dostala vážné trhliny. Exekutora Višvádera na jednu stranu vyšetřuje policie (pozn. autora - na J. Višvádera podalo trestní oznámení ministerstvo spravedlnosti), ale po druhé koleji s ním rovněž vede ministerstvo spravedlnosti kárné řízení, v rámci něhož mu uložilo pokutu 1, 5 miliónu korun. Pakliže to neuhradí, pak na tohoto soudního exekutora bude spuštěn exekuční proces (s využitím Ginter, J. Na osobní konta exekutorů už peníze od dlužníků nepůjdou. deník Právo, dne 3. 11. 2012, s. 2.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»