Provozuje:
Juris Real Estate

Požár slavné katedrály v Paříži se podařilo zcela uhasit.

Kontroluje se statika.

Požár slavné katedrály v Paříži se podařilo zcela uhasit.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK a ČT 24)

Kontroluje se statika.

Požár v pařížské katedrále Notre-Dame, který propukl v pondělí večer, se dnes dopoledne podařilo zcela uhasit. Informoval o tom velitel zásahu. Na místě teď bude hlídkovat zhruba stovka hasičů, kteří budou dohlížet na bezpečnost požářiště a zaměří se na statiku stavby. Jejich úkolem bude taktéž zaznamenat spolu s experty přesný rozsah škod a zajistit převoz cenných artefaktů z chrámu.

Příčina požáru dosud není známá a vyšetřování pokračuje. Pařížská prokuratura už v pondělí oznámila, že oheň podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním, podle nezávislých odborníků nejspíše v souvislosti s projektem renovace špičky kostelní věže. Podle rektora katedrály, biskupa Patricka Chauveta, byla všechno protipožární opatření v chrámu v pořádku. Statici nyní budou muset určit, nakolik je konstrukce gotického chrámu porušená a zda vydrží. Požár vypukl v pondělí okolo 18:50 SELČ. Zhruba po pěti hodinách francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že to nejhorší se podařilo odvrátit. Při požáru byli lehce zraněni tři lidé, z toho dva policisté a jeden hasič.

Macron veřejnosti slíbil, že katedrála bude obnovena a že chystá vyhlášení mezinárodní sbírky. Krátce poté se objevily i první nabídky finanční pomoci z domova i ze zahraničí. Francouzský miliardář François-Henri Pinault, ředitel mezinárodní luxusní skupiny Kering, slíbil na obnovu 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Dalších 200 milionů eur (přes pět miliard korun) hodlá na rekonstrukci chrámu věnovat rodina Arnaultových a její koncern luxusního zboží LVMH. Starostka Paříže Anne Hidalgová se chystá ve prospěch obnovy katedrály uspořádat dárcovskou konferenci.

Škody na devět století staré památce jsou značné. Generální vikář pařížské arcidiecéze Philippe Marsset, který směl dovnitř kostela v noci nahlédnout, popsal, že prostor vypadá jako po bombardování "Je to 850 let, co byl tento chrám vystavěn, přečkal války, přečkal bombardování, přečkal všechno," citovala šokovaného katolického hodnostáře agentura AFP. Velkou část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame nicméně podařilo zachránit, sdělil dnes ministr kultury Franck Riester. V bezpečí je např. trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý, podle francouzských médií se dosud neví, zda a jak plameny poškodily varhany, sousoší Piety na hlavním oltáři nebo zvony.

Katedrála Notre-Dame, známá také jako Chrám Matky Boží, je spolu s Eiffelovou věží hlavním symbolem Paříže. „Nic nevystihuje Francii tak jako právě Notre-Dame,“ píše server BBC. Katedrála, kterou v pondělí zdevastoval mohutný požár, patří také k nejkrásnějším příkladům gotické architektury vůbec. Její základní kámen položili na ostrově Île de la Cité na Seině na jaře roku 1163 během návštěvy papeže Alexandra III. ve městě. Přesné datum je ovšem neznámé. V té době se už ale několik let stavělo, budování svatostánku, jehož vznik inicioval pařížský biskup Maurice de Sully, pak trvalo skoro dvě staletí, až do roku 1345. Katedrála Notre-Dame bývá často považována za nejvýznamnější z francouzských katedrál. Ve středověku ovšem soupeřila o postavení s dalšími kostely. Např. francouzští králové bývali korunováni většinou v Remeši a pohřby panovníků se pak konaly v opatství Saint-Denis u Paříže. Katedrála byla určena pro ty největší slavnosti, běžné bohoslužby se konaly v menších kostelech. Sama katedrála se pro veřejnost otevírala jen o velkých svátcích. I proto si Napoleon v roce 1804 pro císařskou korunovaci vybral právě Notre-Dame, čímž se symbolicky odstřihl od monarchie.

Velké restaurace se katedrála dočkala ve 40. až 60. letech 19. století. Z té doby pocházejí např. sochy různých chimér a ďáblíků, které shlížely z věží katedrály, často mylně považované za doklad středověkého umění. Ve skutečnosti je ale ve své dílně vytvořil památkář a architekt Eugene Viollet-le-Duc. Jako v dalších podobných stavbách se i v Notre-Dame prakticky neustále pracovalo na menších či větších opravách. Jedna z nejvýraznějších rekonstrukcí začala v roce 1993 a trvala celou dekádu. Během ní se dočkaly obnovy obě věže v průčelí nebo střední část fasády. V roce 2013, kdy se slavilo 850 let od položení základního kamene, se pak katedrála po dvou staletích dočkala nových zvonů, její zvonice byla neúplná od časů Velké francouzské revoluce na konci 18. století.

Notre-Dame, kterou svým románem Zvoník u Matky Boží proslavil spisovatel Victor Hugo a jež sehrála velkou roli i v životě filmové Amélie z Montmartru, patří k nejčastějším cílům turistů v Paříži. Každý den ji podle dostupných údajů navštívilo přes 35 tisíc lidí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»