Provozuje:
Juris Real Estate

Pracovnu spisovatele Vaculíka získal litoměřický depozitář.

Centrální depozitář Památníku národního písemnictví v Litoměřicích získal pracovnu spisovatele Ludvíka Vaculíka. V jedné místnosti jsou křesla, knihovna, koberce i pohovka. Doplněna bude ještě původní obrazová výzdob

Pracovnu spisovatele Vaculíka získal litoměřický depozitář.

autor. JURIS REAL, ČTK

Centrální depozitář Památníku národního písemnictví v Litoměřicích získal pracovnu spisovatele Ludvíka Vaculíka. V jedné místnosti jsou křesla, knihovna, koberce i pohovka. Doplněna bude ještě původní obrazová výzdoba.

Pracovna je darem od Vaculíkových dědiců. ČTK to řekla mluvčí Památníku národního písemnictví (PNP) Aneta Křižková.

Dar věnovala rodina Madly a Ludvíka Vaculíkových. "Jedná se o významný dar, který doplňuje další obdobné sbírkové celky PNP, "např." pracovny Aloise Jiráska, Elišky Krásnohorské, Jaroslava Vrchlického či Ladislava Mňačka," uvedla mluvčí.

Navštívit depozitář v Litoměřicích momentálně mohou pouze badatelé na objednání, zpřístupnění expoziční části s pracovnou široké veřejnosti se připravuje.

V pracovně jsou křesla se stolkem, pracovní stůl i s psacím strojem, knihovna plná knih. Nechybí rádio, gramofon, lampa, klavír, globus. Na nábytku je mnoho výtvarných děl.

Spisovatel Ludvík Vaculík napsal ceněné knihy druhé poloviny 20. století, mezi jeho tituly patří Sekyra, Morčata, Český snář, fejetony Jaro je tady či Jak se dělá chlapec.

Angažoval se i v politice, byl autorem manifestu 2000 slov z roku 1968, významná byla i jeho účast jako signatáře Charty 77 v opozici v 70. a 80. letech minulého století.

Centrální depozitář Památníku národního písemnictví se nachází v bývalých kasárnách v Litoměřicích. Do první budovy určené pro literární archiv se stěhovaly sbírky počátkem roku 2016.

Je vybavena moderními depozitními technologiemi, kompaktními regály a jsou zde specializované místnosti pro uložení fotografií, nahrávek audio a video i magnetických záznamů.

V objektu jsou prostory pro pořádání velkých archivních celků, digitalizační a restaurátorské pracoviště, servisní pracoviště a badatelna. Ve druhé etapě bude dokončena rekonstrukce druhé budovy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»