Provozuje:
Juris Real Estate

Pramenům budou po 10 letech odblokovány účty.

Prodaly totiž pozemky.

Pramenům budou po 10 letech odblokovány účty.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Prodaly totiž pozemky.

Zadlužené Prameny na Chebsku prodaly za deset milionů korun své zbývající pozemky s osmi vrty minerálních vod firmě Dmitrije Vajnera, ruského podnikatele a jediného věřitele obce. Díky tomu se dluh obce snížil na 42 milionů korun a nebude dál úročen.

V následujících dnech by díky tomu po více než deseti letech měl soudní exekutor u banky nechat odblokovat účty obce, která tak bude moci začít znovu hospodařit, sdělila ČTK starostka Pramenů Michala Málková (ANO).

Opozice prodej pozemků kritizuje, Prameny mohly podle ní majetek prodat za vyšší cenu. Karlovarské minerální vody nabídly za tytéž pozemky obci 31 milionů korun. Podle Málkové by firma musela takovou nabídku řádně uveřejnit a získat souhlas věřitele s odkupem. Karlovarské minerální vody ale s Vajnerem o souhlasu ani nejednaly, a obec proto jejich nabídku nemohla schválit.

"Opozice rovněž zpochybňovala znalecký posudek na cenu prodaných pozemků. Nezávislí znalci nám ale potvrdili, že je správný a platný," sdělila Málková.

Podle opozičního hnutí Prameny Štastné a veselé si měla obec nechat pozemky po nabídce Karlovarských minerálních vod znovu ocenit.

"Vedení obce také odmítlo pustit pozemky do dražby v níž by zájemci transparentně zabojovali," uvedli zástupci opozičního hnutí v tiskové zprávě. Podle Málkové ale kvůli narůstajícím úrokům nemohla obec již dále ztrácet čas, k přímému prodeji pozemků by navíc opět musela mít písemný souhlas věřitele.

Vajner a jeho firma Real Aspekt má v obci vlastní zájmy, do jejichž přípravy v posledních letech vložil desítky milionů korun. Zhruba za miliardu chce v Pramenech vybudovat stáčírnu minerálních vod, domov pro seniory a dětskou ozdravovnu. Na oddlužení obce Vajner s vedením města v posledních letech spolupracoval. V následujících měsících bude podle Málkové vedení obce jednat s ministerstvem financí o řešení zbývajícího dluhu. Prameny, kde žije asi 111 obyvatel, ještě před několika lety dlužily přes 120 milionů. Kvůli dluhům byla obec několik let zcela bez zastupitelstva, chyběly peníze na základní obslužnost. V předchozím volebním období se tam zastupitelstvo třikrát rozpadlo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»