Provozuje:
Juris Real Estate

Právní pomoc chudým lidem na státní útratu se asi rozšíří.

Právní pomoc chudším lidem na státní útratu se zřejmě rozšíří o udílení právních rad, zastupování ve správních řízeních a v řízení před Ústavním soudem.

Právní pomoc chudým lidem na státní útratu se asi rozšíří.

autor. JURIS REAL

Právní pomoc chudším lidem na státní útratu se zřejmě rozšíří o udílení právních rad, zastupování ve správních řízeních a v řízení před Ústavním soudem.

Sněmovna úpravu schválila v poslanecké novele o advokacii, jež mění mj. zkoušky advokátů a kárná opatření. Předlohu ještě musí posoudit Senát a kontrahovat (podepsat) prezident.

Stát by měl nově zaštítit podle schváleného pozměňovacího návrhu Heleny Válkové (ANO) udílení ústních právních rad lidem, kteří mají příjem do trojnásobku životního minima.¨

Žadatelé by se po zaplacení stokorunového regulačního poplatku obraceli na Českou advokátní komoru. Každý nemajetný člověk by měl ročně nárok na schůzky v celkovém čase dvě hodiny.

Státem garantovaná právní pomoc pro chudší se má rozšířit i na správní řízení, tedy zjednodušeně řečeno na rozhodování úřadů o právech a povinnostech lidí. Stejně by byl státem odměněn i advokát vybraný komorou k zastupování nemajetného stěžovatele u Ústavního soudu.

Ministerstvo spravedlnosti, které návrh připravilo, by rozšíření bezplatné právní pomoci přišlo ročně zhruba na 34 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

Dolní komora nekývla na požadavek Zdeňka Ondráčka (KSČM), který by bezplatnou pomoc rozšířil ještě víc, i na zastupování před nejvyššími soudy a před krajskými soudy v civilních sporech.

Poslanecká novela autorů z řad ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS v úpravách ústavně-právního výboru předpokládá, že advokát by mohl školit nejvýše pět koncipientů, nyní jejich počet omezen není.

Stanovení nejvyššího možného počtu má podle předkladatelů jejich školení zlepšit.

Navrhovanou úpravu advokátní zkoušky, která se skládá z písemné a ústní části, předkladatelé zdůvodňují rostoucím počtem uchazečů o její složení a snahou o zvýšení kvality jejich přípravy.

Zkoušce by měl předcházet písemný test k ověření teoretických znalostí zájemců. Ke zkoušce by byli připuštěni pouze v případě jeho úspěšného složení.

Nová kárná opatření by se podle předlohy týkala prohřešků souvisejících s knihou o prohlášeních o pravosti podpisu a se správou cizího majetku.

Advokáti, kteří by se deliktů dopustili, by mohli o právo vedení této knihy nebo o právo správy cizího majetku až na tři roky přijít. Nebyl by podle předlohy navíc vyloučen jejich další postih, například napomenutí nebo peněžitá pokuta.

Advokát by mohl být podle novely vyškrtnut ze seznamu advokátů kvůli porušení povinnosti být pojištěný - nyní je nutné vést proti němu kárné řízení.

Další novinka by měla zabránit situacím, kdy je advokát sice pojištěný, ale s mnohem nižším limitem plnění, než odpovídá újmě, kterou by mohl při poskytování právních služeb způsobit.

Sněmovna podle návrhů právního výboru schválila také zavedení až třímilionové pokuty za opakované poskytování právních služeb za úplatu bez oprávnění.

Za neoprávněné označení "advokát" by mohlo ministerstvo spravedlnosti udělit sankci až 200.000 korun. Obdobná úprava sankcí by platila pro neoprávněné poskytování notářských služeb a exekuční činnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»