Provozuje:
Juris Real Estate

Právnické osoby budou moci rozhodovat per rollam do června.

Orgány obchodních společností, družstev a spolků budou zřejmě moct hlasovat na dálku, i když to nemají v zakladatelských listinách, až do 31. června 2021.

Právnické osoby budou moci rozhodovat per rollam do června.

autor. JURIS REAL, ČTK, Advokátní deník, Česká justice

Orgány obchodních společností, družstev a spolků budou zřejmě moct hlasovat na dálku, i když to nemají v zakladatelských listinách, až do 31. června 2021.

Legislativní novelu zákona přezdívaného lex covid, který dal na jaře právnickým osobám možnost rozhodovat na dálku kvůli epidemii koronaviru do konce prosince, včera přijala vláda. Informovalo o tom ministerstvo spravedlnosti. Poslanecká sněmovna by měla předlohu projednat zrychleně ve stavu legislativní nouze ve čtvrtek odpoledne. Schůzi svolal předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Opatření zavedené kvůli epidemii koronaviru na jaře má skončit k 31. prosinci. Protože ale omezení shromažďování trvá, je podle ministerstva třeba možnost hlasovat písemně či za využití on-line jednání prodloužit do poloviny příštího roku.

Rozhodovat mimo zasedání v písemné formě navrhlo do 30. června 2021, a to bez ohledu na trvání mimořádných opatření proti epidemii koronaviru.

Rozhodování na dálku budou moci využít všechny právnické osoby bez omezení, tedy nikoli jen obchodní společnosti, ale např. i spolky, společenství vlastníků jednotek, bytová družstva, veřejné vysoké školy nebo nadace.

Bez možnosti rozhodovat i jiným způsobem než na prezenčním zasedání orgánů je podle předkladatelů novely vážně ohroženo řádné fungování právnických osob.

Nemohou třeba bez řádně fungujícího nejvyššího orgánu volit nové členy volených orgánů, měnit zakladatelské právní jednání či schvalovat významné transakce.

Novelu je podle ministerstva Marie Benešové (za ANO) nezbytné přijmout co nejrychleji, ideálně do konce roku 2020.

Zdůvodňuje to rizikem ohrožení fungování všech právnických osob, nejen podnikatelských subjektů, nýbrž i společností spravujících bytové domy (tzv. správců nemovitostí).

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru byly zrušeny tisíce schůzí bytových družstev a Společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Těchto subjektů existuje v ČR přes 70.000. Řada schůzí, které byly naplánovány na jaro, byla odložena na podzim, kdy se ale nesešly opět.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»