Provozuje:
Juris Real Estate

Právník Hala přišel o povolení řídit miliardové insolvence.

Právník Ivo Hala přišel o povolení řídit insolvence velkých firem s miliardovými majetky. Uvedl to server Aktuálně.cz. Povolení Halovi zrušilo ministerstvo spravedlnosti, protože nepředložil bezpečnostní prověrku.

Právník Hala přišel o povolení řídit miliardové insolvence.

autor. JURIS REAL

Právník Ivo Hala přišel o povolení řídit insolvence velkých firem s miliardovými majetky. Uvedl to server Aktuálně.cz. Povolení Halovi zrušilo ministerstvo spravedlnosti, protože nepředložil bezpečnostní prověrku.

Ministr Robert Pelikán (za ANO) poté neuznal Halův rozklad, takže rozhodnutí nabylo právní moci, a Hala bude tedy odvolán z velkých řízení. Hala se chce s Pelikánem soudit.

Pelikán zdůvodnil zrušení povolení mimo jiné tím, že Hala si o prověrku požádal pozdě.

"Podal žádost o vydání dokladu o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby pouze den před uplynutím přechodného období pro splnění předpokladů pro výkon citlivé činnosti, když si je navíc dobře vědom potenciální délky řízení před Národním bezpečnostním úřadem," citoval server z rozhodnutí ministra.

Pelikánovo rozhodnutí je definitivní. Dnes podle Aktuálně.cz ministerstvo vyznačilo u Halova jména zrušení zvláštního povolení. Musí to také sdělit soudům, aby Halu odvolaly z řízení, ve kterých je určen jako zvláštní správce.

Hala kvůli tomu podal žalobu a požádal, aby se platnost Pelikánova verdiktu pozdržela do pravomocného rozhodnutí soudu, píše Aktuálně.cz.

Hala považuje termín pro získání prověrky za protiústavní.

"V mém případě již řízení u Národního bezpečnostního úřadu probíhá déle než 13 měsíců. Zákonem poskytnutou lhůtu tak není objektivně možné splnit, pokud si NBÚ požádá o prodloužení lhůty, což může opakovaně až na celkových 30 měsíců," sdělil serveru.

Ministerstvo spravedlnosti pak podle Haly ve správním řízení o zrušení povolení nedodržovalo principy, insolvenční správce argumentoval i podjatostí ministra, se kterým prý měl v minulosti obchodní spor, uvedlo Aktuálně.cz.

Hala nakládá například s majetkem developera ECM Real Estate Investments, který se do insolvence dostal kvůli miliardovým dluhům.

Celkový objem přihlášených pohledávek v řízení činil 9,5 miliardy korun.

Správcem je i v kauze Metropolitního spořitelského družstva s dluhy přes 12 miliard.

Donedávna jako správce figuroval třeba i v řízení lounské vagonky Heavy Machinery Services s pohledávkami 3,285 miliardy, ale odstoupil ze zdravotních důvodů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Všechny články a aktuality »»