Provozuje:
Juris Real Estate

Pražská Baba je funkcionalistický unikátem, který nemá v Evropě obdoby.

Jedna z nejlepších funkcionalistických čtvrtí v České republice je vilová zástavba na Babě v pražských Dejvicích. Vznikla před 83 lety a na její výstavbě se sešli významní architekti své doby.

Pražská Baba je funkcionalistický unikátem, který nemá v Evropě obdoby.

autor. JURIS REAL

Jedna z nejlepších funkcionalistických čtvrtí v České republice je vilová zástavba na Babě v pražských Dejvicích. Vznikla před 83 lety a na její výstavbě se sešli významní architekti své doby.

Baba se ihned stala místem pro pražskou smetánku.

„Osada Baba je skutečný pojem nejen v dějinách české, ale i evropské funkcionalistické architektury. V dnešní době je to vlastně soubor ojedinělý, protože obdobné kolonie domů ve Vídni a v Německu byly poškozeny během 2. světové války, píše Petr Ryska na portálu Praha Neznámá, který nabízí netypický pohled na jednotlivé pražské čtvrti. Vše začalo výstavou moderní architektury ve Stuttgartu v roce 1927, kde byla vystavena dodnes obdivovaná kolonie Weissenhof. Pak následovala výstava v Brně nazvaná Nový dům, která měla pro výstavbu Baby velký význam, byl to ten zásadní podnět. Praha nechtěla zůstat pozadu a plánovala podobnou výstavu moderního bydlení v roce 1932.

Svaz československého díla proto zakoupil pozemek o velikosti tří hektarů mezi kostelem svatého Matěje a zříceninou Baba. Parcela byla vybrána velmi pečlivě. Důležitý byl výhled na Prahu. Celá výstavba osady Baba byla financována přímo stavebníky, což nebylo při jiných obdobných výstavbách zvykem. To vedlo k více individualizovaným návrhům jednotlivých domů. První etapa byla dokončena v roce 1932.

Všichni stavitelé pocházeli z okruhu Svazu československého díla. Urbanistické řešení je dílem známého pražského architekta Pavla Janáka. Jednotlivé domy pak navrhovali architekti tří generací. Kromě Janáka také Josef Gočár, František Kavalír, Ladislav Žák a mnoho dalších. A mezi nimi i jediný cizinec, Nizozemec Mart Stam. Hledal se typizovaný dům, který mohl stát prakticky kdekoliv. Soubor 33 domů postavených v jednotném stylu, za velmi krátký čas a na atraktivním místě s výhledem na Prahu nemá u nás obdoby. Podobná výstavní kolonie domů pojmenovaná Nový dům vznikla v roce 1928 v Brně, je ale skromnější.

Krásné místo si okamžitě zamilovala tehdejší pražská smetánka. V 30. letech minulého století se zde sešla velmi zajímavá společnost například designér Ladislav Sutnar, spisovatel Václav Řezáč, skladatel Karel Balling a děkan lékařské fakulty UK Jan Bělehrádek.

„Osada Baba měla štěstí, že se zde kromě vynikajících architektů sešli i vzdělaní a osvícení investoři, což je nutná podmínka k dosažení vynikajícího výsledku,“ vysvětluje Petr Ryska.

Na vilovou čtvrť mimořádného významu již Praha bohužel nenavázala.

„Osada Baba je od roku 1993 městskou památkovou zónou, což je ale nedostačující stupeň památkové ochrany, lepší by bylo jednotlivé domy prohlásit za nemovité kulturní památky. Řadu cenných domů totiž již dříve vlastníci necitlivě a nevhodně přestavěli,“ myslí si Ryska.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»