Provozuje:
Juris Real Estate

Pražský hrad zítra zdarma otevře Obrazárnu nebo muzeum státních řádů.

Pražský hrad na neděli připravuje den otevřených dveří, lidé si budou moct zdarma prohlédnout nově otevřenou Obrazárnu Pražského hradu nebo Muzeum Řádu bílého lva.

Pražský hrad zítra zdarma otevře Obrazárnu nebo muzeum státních řádů.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pražský hrad na neděli připravuje den otevřených dveří, lidé si budou moct zdarma prohlédnout nově otevřenou Obrazárnu Pražského hradu nebo Muzeum Řádu bílého lva.

U příležitosti 30. výročí vzniku České republiky je také naplánováno rozšířené polední slavnostní střídání Hradní stráže.

ČTK to řekl mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák. Uvedl také, že Pražský hrad do odvolání prodlouží volné vstupné pro seniory nad 70 let.

Obrazárna Pražského hradu byla zavřena od roku 2019, kdy se v ní rozbila klimatizace potřebná pro udržování stálého klimatu, které vzácná díla potřebují.

Ještě v létě zástupci Správy Pražského hradu (SPH) kvůli nedostatku peněz nevěděli, kdy bude objekt otevřen. Po podzimní nečekané výměně vedení SPH se tak nakonec stane od Nového roku.

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář postup kolem uzavřené Obrazárny označil za "hrubou chybu bývalého vedení SPH" a ocenil rychlou přípravu prostor i technického zázemí na jejich otevření.

Ve vestibulu objektu bude také otevřena nová prodejna, ve které podle Jana Nováka, pověřeného řízením SPH, budou k dostání "nejen kvalitní a cenově dostupné suvenýry, ale i hodnotnější upomínkové předměty reprezentující české řemeslo" a Českou republiku. V lednu také Jan Novák slibuje zprovoznit nový e-shop Pražského hradu.

Základní vstupné bude 150 korun, snížené 80 korun. V neděli 1. ledna bude vstup zdarma. I v dalších dnech budou mít volný vstup do objektu senioři nad 70 let. Ti mohli od začátku listopadu navštěvovat zadarmo základní návštěvnický okruh Pražského hradu a expozici Příběh Pražského hradu.

Akce měla platit do konce roku, podle Víta Nováka ale bude pro "mimořádně kladný ohlas" prodloužena do odvolání.

Jan Novák uvedl, že kromě Obrazárny se tak senioři bezplatně dostanou do Starého královského paláce, katedrály svatého Víta, Zlaté uličky a baziliky svatého Jiří, prohlédnout si mohou i expozici Příběh Pražského hradu.

Podle mluvčího Nováka si bezplatnou vstupenku na okruh Pražského hradu od počátku listopadu vyzvedlo přes 16.000 návštěvníků, na expozici Příběh Pražského hradu asi 12.500 lidí.

Kromě Obrazárny si mohou návštěvníci v neděli bezplatně prohlédnout i nedávno otevřené Muzeum Řádu bílého lva. Přístupné bude od 12:30 hod. do 17:00 hod.

Stálá výstava, která je běžně přístupná pouze v rámci organizovaných prohlídek, se věnuje historii i současnosti státních vyznamenání.

Půlhodiny před otevřením muzea se lidé mohou přijít na Hrad podívat na rozšířené slavnostní střídání Hradní stráže. Konat se bude u příležitosti 30 let od vzniku České republiky.

"V průběhu ceremoniálu bude na nádvoří přinesena státní vlajka v doprovodu strážných. Střídající jednotky tuto významnou událost uctí vzdáním pocty za zvuku státní hymny České republiky v podání Hudby Hradní stráže, která se představí v početnější formaci, než je obvyklé," uzavřel Vít Novák.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»