Provozuje:
Juris Real Estate

Přechod družstevního podílu v bytovém družstvu

Úvodem lze konstatovat, že komplexně je právní úprava přechodu družstevního podílu v bytovém družstvu v rámci dědění de facto převzatá z derogovaného obchodního zákoníku.

Přechod družstevního podílu v bytovém družstvu

autor. JURIS REAL

Úvodem lze konstatovat, že komplexně je právní úprava přechodu družstevního podílu v bytovém družstvu v rámci dědění de facto převzatá z derogovaného obchodního zákoníku.

Ve věci přechodu obsahuje zákon pro bytové družstvo zvláštní úpravu uvedenou v § 737 zákona č. 90/2012 Sb., (dále jen ZOK). V ustanovení § 42 odst. 1 ZOK se stanoví, že zákaz nebo omezení přechodu podílu v bytovém družstvu se zakazuje. Tím je vyjádřeno, že dědění družstevního podílu v bytovém družstvu nemůže být stanovami nějak omezeno.

Podle úpravy týkající se družstev obecně (§ 602 ZOK), nelze dědění družstevního podílu vyloučit v bytovém družstvu, jestliže členovi svědčí právo nájmu nebo právo na uzavření nájemní smlouvy. Jelikož podle zákona o obchodních korporacích jsou práva a povinnosti spojená s užíváním družstevního bytu, nebo práva a povinnosti spojená s právem na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, současně právy a povinnostmi plynoucí z členství, přecházejí i tato práva a povinnosti bez dalšího na dědice družstevního podílu. Dědic tedy vstoupí do všech práv zůstavitele, přičemž dluhy zůstavitele, jako jsou pohledávky bytového družstva, na něj přecházejí podle ustanovení § 1701 a násl. NOZ.

Co vše na dědice přechází?

Na dědice družstevního podílu, tedy přechází nájem družstevního bytu včetně práv a povinností s tím spojených, včetně práva na uzavření smlouvy o nájmu.

To se stýká situace, kdy dosavadní člen bytového družstva nabyl právo na uzavření smlouvy o nájmu, avšak dosud nebyla s ním ke dni úmrtí nájemní smlouva uzavřena.

Okamžik, kdy vzniká členovi právo na uzavření smlouvy o nájmu bytu, je možné dovodit z § 731 odst. 1 a) ZOK, kdy podmínky, za kterých vznikne členovi toto právo, musí také obsahovat stanovy. Totéž uvádí § 733 odst. 2, kde právy a povinnostmi člena bytového družstva plynoucími z členství, je také právo na uzavření smlouvy o nájmu za podmínek určených stanovami.

Z uvedeného se podává, že tato úprava dopadá na každého člena bytového družstva, a je otázka, zda by mohla vůbec existovat kategorie členů, kterým nesvědčí alespoň obecně ani právo na uzavření nájemní smlouvy. Je jasné, že podle účelu bytového družstva, které má sloužit k uspokojování bytových potřeb svých členů, není vyloučeno, že již vznikem členství by mohlo právo na uzavření nájemní smlouvy za podmínek stanov vzniknout. Jinými slovy, dědicem by se stal i nebydlící člen.

Dědění a společné jmění manželů

Jde-li o družstevní podíl, který byl ve společném jmění manželů, tj. manželé byli společnými členy bytového družstva, přechází družstevní podíl na pozůstalého manžela a k tomu se přihlédne při vypořádání dědictví.

Ostatním případným dědicům nevzniká žádný právní nárok vztahující se k právu nájmu družstevního bytu nebo k právu na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

Současně však se toto právní nástupnictví pozůstalého manžela, vzhledem k ostatním dědicům, zohlední při vypořádání dědictví. Kromě toho, že dojde k zániku práva společného členství a společného nájmu a jediným členem a nájemcem se stane pozůstalý manžel, vyjádřil již dříve Nejvyšší soud, že nelze při vypořádání dědiců vycházet ze zůstatkové hodnoty členského podílu, ale ani z hodnoty vypořádacího podílu, protože jde o majetková práva, jejichž cena se pro účely dědického řízení stanoví cenou obvyklou (tj. tržní), kterou by bylo možno za převod těchto členských práv a povinností v rozhodné době a místě dosáhnout. Tato situace trvá dosud, a proto může docházet k tomu, že pozůstalý manžel platí v pozůstalostním řízení nejen notářské poplatky odvozené od tržní ceny bytu na realitním trhu, ale případně se musí vypořádat s ostatními dědici poměrně z tržní ceny. To často způsobuje zejména u starších osob těžko řešitelné problémy.

Když je více dědiců

Členství zůstavitele v bytovém družstvu a nájem v bytovém družstvu přechází na každého dědice, komu podle výsledku dědického řízení připadl družstevní podíl.

Jestliže je více dědiců, musí se tito dohodnout, kdo bude nadále členem družstva a nájemcem družstevního bytu, a vypořádat se s ostatními rovněž z tržní ceny družstevního podílu.

Pokud se však dědicové nedohodnou, vzniká závažný problém, který je možné řešit pouze soudně na návrh některého z dědiců.

Soud však potvrdí dědicům jejich dědické právo k nabytí dědických podílů i ohledně družstevního podílu.

Nepřipouští-li stanovy bytového družstva spoluvlastnictví družstevního podílu, znamená to, že žádný z dědiců nenabyl družstevní podíl celý, nýbrž jeho poměrnou část, což má důsledky nejen na členství, ale i na vazbu na nájem družstevního bytu.

Protože žádný z dědiců nenabyl celý družstevní podíl, nemůže být členem bytového družstva ani nájemcem. Tuto situaci lze řešit pouze žalobou některého z dědiců na určení, kdo bude nadále členem bytového družstva.

Přechod členství v bytovém družstvu na dědice není podmíněn jeho žádostí o členství, avšak nic nebrání tomu, aby i v bytovém družstvu dědic družstevního podílu účast v družstvu vypověděl za podmínek § 603 ZOK.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»