Provozuje:
Juris Real Estate

Předčasné splacení hypotečního úvěru bude levnější.

Předčasné splacení hypotéky, které nyní banky v České republice tvrdě trestají až desetitisícovými sankcemi, by mělo do dvou let výrazně zlevnit.

Předčasné splacení hypotečního úvěru bude levnější.

autor. JURIS REAL

Předčasné splacení hypotéky, které nyní banky v České republice tvrdě trestají až desetitisícovými sankcemi, by mělo do dvou let výrazně zlevnit.

V EU totiž od letošního února platí směrnice, která od března 2016 zakazuje sankce za předčasné splacení hypotéky a říká, že případné odškodnění (poplatek) poskytovatele úvěru nesmí převýšit náklady, které s předčasným splacením úvěru klientem má.

Zatím není zcela jasné, jak se bude hlídat, aby si hypoteční banky neúčtovaly za předčasné splacení půjčky poplatky vyšší, než jaké s tím mají skutečné náklady. Během tohoto léta počítáme s uveřejněním konzultačního materiálu. Jeho cílem bude prezentace některých možností, které směrnice dává, a hlavně sběr názorů, údajů, vhodných námětů a argumentů, které mohou pomoci k budoucí podobě legislativní úpravy.

Podle odborníků z ministerstva financí by měl být samotný návrh příslušného zákona předložen vládě do poloviny příštího roku, s jeho platností se počítá od března 2016. Směrnice výslovně stanoví, že na smlouvy o hypotečním úvěru uzavřené před 21. březnem 2016 se nevztahuje. Lze doplnit, že úprava se může vztahovat i na jiné úvěry na nemovitosti než na hypotéky, pokud splní podmínky směrnice. Měla by se tak týkat i úvěrů ze stavebního spoření, kde dlužník ručí svojí nemovitostí. „Pokud by došlo k regulaci poplatků za předčasné splacení, vznikl by zde tlak na banky a stavební spořitelny na nalezení jiného způsobu udržení klienta. Tím by se zvětšila i konkurence mezi finančními institucemi,“ uvedl hypoteční poradce Jiří Houška.

„Direktiva obsahuje ustanovení, aby poplatky za předčasné splacení hypotéky odpovídaly skutečným nákladům, které banky s předčasnou výpovědí mají. Je ovšem třeba si uvědomit, že u hypoték jsou náklady spojené se zajištěním financování na straně banky vyšší než u spotřebitelských úvěrů,“ sdělil k nové směrnici náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Směrnice přináší i další opatření, jako je povinné zveřejňování RPSN (celkových ročních nákladů) u hypoték, což podle Matouška zlepší porovnatelnost úvěrů.

V České republice má hypotéku zhruba 450 tisíc domácností. Sankcím za předčasné splacení hypotéky se můžete vyhnout, pokud se s bankou rozloučíte při konci fixace úrokové sazby. Nejčastěji si ji Češi sjednávají na pět let. Pokud se ale rozhodnete splatit svou hypotéku předčasně, případně poslat mimořádnou splátku ještě před vypršením fixace úrokové sazby, tvrdě narazíte. Podle banky jste totiž porušili splátkový kalendář a naúčtuje vám sankční poplatek, jehož výše patří v Česku mezi nejvyšší v Evropě. „Některé banky si účtují velmi vysoké poplatky za předčasné splacení, u dlouholeté fixace může sankce dosahovat i 50 procent výše hypotéky,“ uvedl Houška.

Na rozdíl od spotřebitelských úvěrů či amerických hypoték není výše poplatku pro předčasné splacení hypotéky nijak zastropována. Každá z tuzemských bank pro jeho výpočet používá vlastní algoritmus. Např. ČSOB, Hypoteční banka, Poštovní spořitelna, GE Money Bank nebo UniCredit Bank si účtují pět procent z výše předčasné splátky za každý zbývající rok do konce platnosti úrokové sazby. Česká spořitelna a Raiffeisenbank požadují jednorázově deset procent z výše předčasné splátky, bez ohledu na to, kolik let do konce období fixace sazby ještě zbývá.

Některé banky podle Martina Špačka z portálu Sfinance svým klientům vycházejí vstříc a nabízejí jim možnost smluvního ošetření možnosti mimořádných splátek i během fixace. Např. Česká spořitelna u služby Mimořádné splátky povolí splatit zdarma do 20 procent sjednaného úvěru vždy po 12 měsících, za tuto službu si ale účtuje 200 korun měsíčně. Podobně i klienti ČSOB se sjednanou službou Mimořádná splátka mohou splatit zdarma 10 procent nesplacené jistiny vždy po 12 měsících, poplatek za službu je 100 korun měsíčně. Sankční poplatek ale není v ČR jediná finanční zátěž, se kterou musíte počítat, pokud se rozhodnete pro předčasné ukončení své hypotéky. Některé banky si totiž – stejně jako stavební spořitelny – účtují i poplatky za vyčíslení úvěru v případě předčasného splacení. S pětistovkou počítejte u České spořitelny, s tisícovkou pak u ČSOB, LBBW Bank či mBank, Komerční banka vám naúčtuje dokonce 1250 korun. Na druhou stranu žádný poplatek si nepočítají v Equa bance, GE Money Bank, Raiffeisenbank či v UniCredit Bank. Air Bank, která začne nabízet hypotéky do konce letošního roku, podle svého mluvčího Vladimíra Komjatiho žádné sankce za případné předčasné splacení uplatňovat nebude.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»