Provozuje:
Juris Real Estate

Premiér v demisi J. Rusnok odmítá posunutí účinnosti nového občanského zákoníku.

Odložení účinnosti nové právní normy, která reflektuje dynamické změny ve společnosti za posledních 50 let, pouhé dva měsíce před jejím plánovaným nástupem by bylo podle Rusnoka příliš nezodpovědné.

Premiér v demisi J. Rusnok odmítá posunutí účinnosti nového občanského zákoníku.

autor. JURIS REAL

Odložení účinnosti nové právní normy, která reflektuje dynamické změny ve společnosti za posledních 50 let, pouhé dva měsíce před jejím plánovaným nástupem by bylo podle Rusnoka příliš nezodpovědné.

Jiří Rusnok to sdělil zástupcům Soudcovské unie ČR na jejich shromáždění v Darovanském dvoře na Rokycansku.

Pro odložení nabytí účinnosti nového občanského zákoníku se totiž v minulých dnech ozvalo několik hlasů, např. Česká advokátní komora přijala na podnět některých svých členů usnesení, aby předsednictvo učinilo kroky k odložení účinnosti normy.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová doplnila, že současná vláda při nástupu do funkce neměla mnoho času. Řešila i otázku, zda si zákoník přisvojí.

Ministerstvo včas připravilo interní předpisy, jako je kancelářský řád a jednací řád.

Bude teď záležet především na soudcích, jak se s nástupem zákoníku vypořádají. Apelovala na soudcovskou profesní čest a hrdost.

"Není judikatura, budou naříkat okresní soudy, kam přejde velká část agendy," zmínila. Ministerstvo je podle ní připraveno nápor redukovat a pomáhat.

Je připravena i možnost personálního posílení nad rámec systemizace formou mimořádných opatření.

"Budeme využívat dočasné přidělení soudců na neproblematičtější úseky a budeme se snažit financovat ze strukturálních fondů EU," řekla ministryně.

Dalším mimořádným opatřením po rok 2014 je podle ní přidělení 50 zaměstnaneckých míst z centrální rezervy soudům s nejvyšším počtem "nedodělků". V rezervě jsou i místa na posílení administrativy, uvedla Benešová.

Nový občanský zákoník je obsáhlý kodex, který společně se zákonem o obchodních korporacích a zákonem o mezinárodním právu soukromém přinese zásadní změny do českého soukromého práva.

Nahradí občanský zákoník, který byl přijat v roce 1964 a vychází z tehdejších názorů na soukromé právo. Proto byl od té doby mnohokrát novelizován, což přispělo k roztříštěnosti úpravy občanskoprávních vztahů do mnoha různých předpisů.

Jedním z cílů autorů nového zákoníku bylo proto vytvořit komplexní normu soukromého (civilního) práva.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»