Provozuje:
Juris Real Estate

Převod a dědění podílu společníka od 1. 1. 2014

Stejně jako v předchozí právní úpravě obchodního zákoníku (z.č. 513/1991 Sb.) zákon o obchodních korporacích rozlišuje převod podílu mezi společníky a převod podílu na třetí osobu.

Převod a dědění podílu společníka od 1. 1. 2014

autor. JURIS REAL

Stejně jako v předchozí právní úpravě obchodního zákoníku (z.č. 513/1991 Sb.) zákon o obchodních korporacích rozlišuje převod podílu mezi společníky a převod podílu na třetí osobu.

V případě převodu podílu mezi společníky zákon o obchodních korporacích nově nevyžaduje souhlas valné hromady ani jiného orgánu společnosti.

Společenská smlouva ovšem může převod podílu omezit nebo podmínit souhlasem některého z orgánů společnosti a v takovém případě smlouva o převodu podílu nenabude účinnosti dřív, než bude souhlas udělen.

Není-li souhlas udělen do 6 měsíců ode dne uzavření smlouvy, nastupuje fikce odstoupení od smlouvy, čímž se závazek zrušuje.

Nově je společníkovi také umožněno do jednoho měsíce ode dne fikce odstoupení od smlouvy vystoupit ze společnosti.

Zákon výslovně dovoluje možnost převodu podílu na osobu odlišnou od společníka, což je změnou oproti předchozí úpravě obchodního zákoníku, která to umožňovala jen v případě, připouštěla-li to společenská smlouva.

K převodu podílu na osobu, která není společníkem, je ovšem potřeba souhlasu valné hromady, nicméně společenská smlouva může stanovit i jiné podmínky.

Obdobně jako je tomu u převodu podílu mezi společníky, i zde nastává fikce odstoupení od smlouvy, neudělí-li valná hromada souhlas k převodu podílu do 6 měsíců.

Výjimkou je prodej zastaveného podílu při výkonu zástavního práva, kdy souhlasu nejvyššího orgánu společnosti není třeba.

Smlouva o převodu podílu musí být písemná a podpisy musí být úředně ověřeny. Mezi smluvními stranami je převod podílu účinný okamžikem uzavření smlouvy, ale účinky změny v osobě společníka vůči společnosti nastávají až okamžikem doručení účinné smlouvy společnosti.

Převodem podílu dochází ke změně společenské smlouvy, což musí být zohledněno v jejím znění. Povinnost vyhotovit aktuální znění společenské smlouvy při její změně a založit toto znění do sbírky obchodního rejstříku listin leží na jednateli společnosti.

Nabyvatel podílu již nemusí ve smlouvě výslovně prohlásit, že přistupuje ke společenské smlouvě, jak tomu bylo doposud.

Nová právní úprava stanovuje přistoupení ke společenské smlouvě jako důsledek nabytí podílu. Stejně jako ve staré právní úpravě obchodního zákoníku převodci vzniká ze zákona ručení za dluhy, které jsou spojeny spolu s převáděným podílem (např. za nesplacenou vkladovou povinnost).

Úplnou novinkou je úprava převodu kmenových listů, u kterých je jakékoli omezení převoditelnosti vyloučeno. Kmenový list je cenným papírem na řad, převádí se tedy rubopisem - písemným projevem vůle dosavadního majitele, zpravidla na rubu cenného papíru, kterým převádí listinu na jiného. Samotná smlouva o převodu kmenového listu nemusí být písemná, ale je nutné uvedení jednoznačné identifikace nabyvatele v rubopise a předání kmenového listu. Smlouva je vůči společnosti účinná a nabyvatel kmenového listu se stává společníkem okamžikem, kdy je společnosti tato změna v osobě společníka oznámena a předložen příslušný kmenový list.

Úprava dědění podílu zůstává prakticky beze změn. I nová právní úprava umožňuje, aby se dědic podílu ve lhůtě 3 měsíců od právní moci rozhodnutí o dědictví domáhal u soudu zrušení své účasti ve společnosti, jestliže vzhledem k okolnostem na něm nelze spravedlivě požadovat, aby ve společnosti setrval. V tomto případě se dědic nesmí podílet na činnosti společnosti, nedohodne-li se s ostatními společníky písemně jinak. Účast dědice ve společnosti nelze zrušit, jedná-li se o jednočlennou společnost.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Všechny články a aktuality »»