Provozuje:
Juris Real Estate

Při výběru bytu stále nejvíce táhne lokalita.

Češi se při výběru nového bytu stále více zaměřují na lokalitu, která je hned po ceně druhým nejdůležitějším kritériem. Řeší ji osm kupců z deseti, vyplývá z průzkumu společnosti Stem Mark.

Při výběru bytu stále nejvíce táhne lokalita.

autor. JURIS REAL

Češi se při výběru nového bytu stále více zaměřují na lokalitu, která je hned po ceně druhým nejdůležitějším kritériem. Řeší ji osm kupců z deseti, vyplývá z průzkumu společnosti Stem Mark.

Lidé se soustředí nejen na občanskou vybavenost, ale také na další aspekty daného místa.

"Druhou nejčastější podmínkou je rušnost lokality - příliš exponované místo je problémem pro téměř 70 procent dotázaných. Téměř 60 procent respondentů se pak zase soustředí na množství zeleně," přiblížil výsledky průzkumu generální ředitel Finepu Tomáš Pardubický.

Roli hraje také například vzdálenost domu od stanice MHD. Na tu se soustředí 57 procent lidí. Vzdálenost od přírody či parků je důležitá pro 54 procent lidí.

"Je pozoruhodné, že vzdálenost lokality od MHD je důležitější pro ženy než pro muže. Stejně tak občanskou vybavenost více sledují ženy než muži. Rušnost dané lokality je naopak faktor významnější pro muže," dodal Pardubický.

Správná lokalita je pro kupující důležitější, než například dispoziční řešení bytu.

Podobné zjištění přitom před nedávnem zveřejnil i developer Star Group. Podle jejího obchodního ředitele Jana Kalaše je až 70 procent kupujících nového bytu ze stejné lokality, ve které bytový projekt stojí.

"Lidé chtějí bydlet v novém, ale neradi se stěhují příliš daleko. Proto preferují moderní byty v oblasti, kde žijí nebo žili už dřív. Jsou zvyklí na blízké okolí, nabídku služeb, dopravní dostupnost, ale i na přátele a třeba hospody," podotkl Kalaš.

I podle Star Group zůstává nejdůležitějším kritériem cena. Naopak celkovou kvalitu projektu prý lidé paradoxně příliš neřeší.

"Klienti se málo ptají na věci spojené s technickým řešením a se stavbou projektu. Kvůli připomínkování smlouvy se běžně obracejí na právníka, ale podstatné věci týkající se kvality jim naprosto unikají," upozornil Kalaš.

O nové byty v metropoli je v poslední době opět velký zájem.

Dokládá to společná statistika společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality, podle níž developeři v Praze v prvním pololetí prodali o pětinu více nových bytů, celkem 2850.

Jen za druhé čtvrtletí vzrostly prodeje meziročně o 30 procent na 1500 bytů. Jedná se tak o druhé nejsilnější čtvrtletí od začátku roku 2009.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»