Provozuje:
Juris Real Estate

Případ restituentky odkryl zřejmě další podvody s restitucemi pozemků.

Kauza neoprávněné restituentky lukrativních pozemků v Praze Emílie Bednářové, jehož okolnosti vyšetřuje policie, byl podle Transparency International (TI) promyšleným podvodem.

Případ restituentky odkryl zřejmě další podvody s restitucemi pozemků.

autor. JURIS REAL

Kauza neoprávněné restituentky lukrativních pozemků v Praze Emílie Bednářové, jehož okolnosti vyšetřuje policie, byl podle Transparency International (TI) promyšleným podvodem.

Navíc podle zjištění této nevládní organizace nešlo o ojedinělý případ.

TI proto zaslala otevřený dopis ministru zemědělství Marianu Jurečkovi i premiéru Bohuslavu Sobotkovi, v němž oba vyzývají, aby se těmito případy zabývali.

Ministerstvo zemědělství v reakci na dopis uvedlo, že případ prošetřuje. Neoprávněný restituční nárok Bednářové na pozemky po velkostatkáři Juliu Bečvářovi vyšel najevo poté, kdy dědicové požadovali jako náhradní pozemky mimo jiné parcely na Žižkově, na nichž mezitím začal Metrostav stavět bytový komplex.

Právníci firmy při analýze historických dokumentů zjistili, že Bednářová nebyla Bečvářovou příbuznou, ale pouze dědičkou ze závěti.

Proto neměla ze zákona na pozemky nárok, což v následném sporu mezi restituenty a Metrostavem potvrdil soud.

V případu, o němž informovaly Hospodářské noviny, však nejde pouze o tyto pozemky. Velkostatkářova rodina včetně údajně příbuzné Bednářové už totiž dříve vysoudila mj. skoro sedm hektarů parcel naproti Thomayerově nemocnici v ceně až 1,4 miliardy korun, čtyřhektarovou zahradu v Kunraticích u rybníka Šeberák či areál v Hodkovičkách o rozloze asi pěti hektarů.

Na Bednářovou přitom připadá zhruba polovina z třímiliardového nároku, uvedla vedoucí právní poradny TI Radka Pavlišová.

Podle předsedy TI Davida Ondráčky jde o podvod spočívající především v tom, že někdo na Státním pozemkovém úřadu posvětil statut restituenta i lidem, kteří na to nárok neměli.

"Podle nás není jiná možnost, než že to bylo výměnou za korupci," řekl Ondráčka ČTK. Transparency navíc zjistila, že nejde o ojedinělý případ. "Jde o otevření Pandořiny skříňky. Je jasné, že takto propracovaný mechanismus se nezrodil v hlavě jediné neoprávněné restituentky," řekla Pavlišová. Analytik TI Stanislav Beránek poukázal také na praxi v Pozemkovém fondu, který rozhoduje o převodu pozemků v rámci restitucí. Zatímco někdy se případy táhnou dlouhé měsíce, jindy jsou vyřízeny velmi rychle. "Jako klíčová se ukazuje role advokátů, jejich kontakty s odpovědnými lidmi," upozornil.

V otevřeném dopise ministru zemědělství a premiérovi TI poukázala na to, že by se orgány činné v trestním řízení měly pečlivě věnovat roli advokáta Daniela Honzíka, který Bednářovou zastupoval. "Podle nás byl jedním ze scénáristů," uvedla Pavlišová. Lukrativní pozemky navíc byly od restituentů velmi záhy převedeny na nové vlastníky, kterými se staly anonymní firmy. Mezi jejich akcionáři mohou být podle Ondráčky například pražští kmotři. Soudní spory se vedou také o další pozemky v miliardových hodnotách, poznamenal předseda TI. "Mělo by se vyšetřit, kdo je hlavním scénáristou těchto podvodů," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»