Provozuje:
Juris Real Estate

Přísnější bankovní regulace a dohled pomůže realitám.

I když pohledem centrální banky nebyla v roce 2013 bublina cen nemovitostí napříč ČR aktuální, akumulovala se celá řada rizik. Nízké úrokové sazby by mohly maskovat situaci dlužníků.

Přísnější bankovní regulace a dohled pomůže realitám.

autor. JURIS REAL

I když pohledem centrální banky nebyla v roce 2013 bublina cen nemovitostí napříč ČR aktuální, akumulovala se celá řada rizik. Nízké úrokové sazby by mohly maskovat situaci dlužníků.

Hypoteční banky při poskytování úvěrů možná podceňují rizika a fundamentální hodnoty nemovitostních investic se mohou zhoršit. Protože zdánlivě vysoké ceny zastavených nemovitostí přispívají k úvěrovému boomu a nadměrnému zadlužení domácností, uvažuje se o přísnější regulaci.

Uvažuje se proto o stanovení předepsaných limitů LTV a uplatnění požadavků na proticyklické kapitálové polštáře finančních institucí.

Ceny nemovitostí se podle Zprávy o finanční stabilitě 2012 – 2013, vydané ČNB, pravděpodobně pohybují blízko fundamentálních hodnot.

Vnímané riziko dalšího poklesu cen nemovitostí podle zprávy kleslo. Trh nemovitostí prý nevykazuje výraznější známky přehřívání, stejně jako trh hypotečních úvěrů. V postlehmanovském období ovšem ceny nemovitostí v ČR vykazují znatelné známky cykličnosti.

Pokles cen nemovitostí, ke kterému došlo, byl doprovázen poklesem počtu obchodně-realitních transakcí a zpomalením dynamiky úvěrů na bydlení. Vyšší závislosti změny cen na hospodářském cyklu pak v minulém období dosáhl vývoj cen bytů než rodinných domů.

Zpráva o finanční stabilitě vydaná "bankou bank" v roce 2013 dále konstatuje, že i přes historicky nízkou úroveň úrokových sazeb zůstává poptávka po úvěrech a rizikových aktivech utlumená. Jak komerční banky čelí tlakům na pokles úrokových výnosů z úvěrových portfolií, úrovně jejich marží klesá.

U nově poskytovaných úvěrů tak marže podle ČNB nemusí vždy odpovídat ocenění rizik: „Existují náznaky, i když jen velmi mírné, že některé banky používají pokročilé interní modely způsobem, který riziko ztrát podhodnocuje a odhadované rizikové váhy jsou vychýleny směrem dolů.“

Důvodem podceňování rizika ze strany komerčních bank má být levnou strategií v podobě odkládání přiznání úvěrového rizika a mírnění nákladů na plnění požadavků na kapitálovou přiměřenost.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»