Provozuje:
Juris Real Estate

Příspěvek na energie má být nejvýše 20.000 Kč na odběrné místo.

Příspěvek na energie v připravovaném úsporném tarifu, který má domácnostem pomoci snížit účty za elektřinu a zemní plyn, bude nejvýše 20.000 korun na jedno odběrné místo.

Příspěvek na energie má být nejvýše 20.000 Kč na odběrné místo.

autor. JURIS REAL, ČTK

Příspěvek na energie v připravovaném úsporném tarifu, který má domácnostem pomoci snížit účty za elektřinu a zemní plyn, bude nejvýše 20.000 korun na jedno odběrné místo.

Příspěvek bude dotací ze státního rozpočtu ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou, kteří o tuto dotaci posléze sníží zákazníkovi z řad domácností účet nebo zálohy. Budou to muset zřetelně uvést ve vyúčtování.

Jak přesně bude příspěvek vypadat a komu se bude vyplácet, rozhodne až vláda svým nařízením. Stojí to ve vládním návrhu novely energetického zákona, který už vláda předložila poslancům.

Předlohu projednají poslanci ve čtvrtek 14. července. Na tento den už je svolaná mimořádná schůze a poslanci mají návrh schvalovat ve stavu legislativní nouze. Můžou ho tedy schválit během jednoho dne včetně případných pozměňovacích návrhů.

"Cílem navrhované právní úpravy je snížit cenu elektřiny a zemního plynu konečným zákazníkům při mimořádných tržních situacích," uvádí vláda v důvodové zprávě.

V takové mimořádné situaci se podle vlády nyní české domácnosti nacházejí. Mimořádnou tržní situací se podle ní rozumí stav, kdy se podstatná část občanů dostává do finančních potíží kvůli vysokým cenám energií, a tento stav není možné řešit třeba sociálními dávkami.

Komu přesně bude příspěvek náležet, určí až vláda svým nařízením. Navrhovaný zákon jí tuto pravomoc svěřuje. Skupina podpořených zákazníků se bude odvíjet podle distribuční sazby, spotřeby plynu a případně dalších podmínek.

Návrh hovoří o zákazníkovi, nikoli o spotřebiteli. Příspěvek je určený na platbu za plyn nebo elektřinu, kterou obchodník dodá na odběrné místo zákazníka v domácnosti.

Stejně tak vláda svým nařízením vymezí výši příspěvku, který ze státního rozpočtu poputuje obchodníkům. Nicméně podle důvodové zprávy bude koncovým příjemcem příspěvku zákazník.

Příspěvek by neměl podléhat zdanění a bude osvobozený podle zákona od daní z příjmů.

Návrh počítá s tím, že příspěvek na elektřinu a plyn se nebude započítávat do příjmů pro účely související s výplatou sociálních dávek a naopak se na něj bude v této souvislosti hledět, jako kdyby ho domácnost zaplatila sama.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) již dříve sdělil, že úsporný tarif se nebude vztahovat na víkendové nemovitosti.

Vláda nechce ani podporu tarifů, které v sobě zahrnují dobíjení elektromobilů. Pro plynové kotelny v bytových domech nebo dálkové dodávky tepla z tepláren stát počítá s jinou podporou.

Na pomoc firmám a domácnostem pro nadcházející topnou sezónu vyhradí vláda 66 miliard korun. Kromě úsporného tarifu chce pro firmy i domácnosti odpustit poplatek na podporu obnovitelných zdrojů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»