Provozuje:
Juris Real Estate

Pro hotely a restaurace by měl vzniknout podle odborníků program COVID.

Pro hotely a gastronomická zařízení by měl vzniknout speciální program COVID. Na restaurace, které prodávají přes okénko, by se měl vztahovat kurzarbeit. Pomohla by také úleva na nájmech, na které by se stát podílel z 50 procent.

Pro hotely a restaurace by měl vzniknout podle odborníků program COVID.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pro hotely a gastronomická zařízení by měl vzniknout speciální program COVID. Na restaurace, které prodávají přes okénko, by se měl vztahovat kurzarbeit. Pomohla by také úleva na nájmech, na které by se stát podílel z 50 procent.

Na dnešní videokonferenci to konstatoval člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Petr Jonák.

Krátkodobým opatřením by podle něj mohlo být krytí nákladů za zkažené zboží nebo za zvýšená hygienická opatření.

Zásadní je, aby vláda co nejdříve zveřejnila podmínky, za kterých bude možné zahrádky a následně i vnitřní prostory restaurací otevřít, dodal.

Expertní analýzy podle Jonáka ukazují, že v segmentu hotelů a restaurací se odhaduje propad o více než polovinu, přičemž zaměstnáno zde je zhruba 200.000 lidí a počítalo se s tržbami 200 miliard korun.

Podpora státu je přitom podle něj pro firmy z tohoto odvětví využitelná jen omezeně.

Pro podnikatele v tomto segmentu i v cestovním ruchu by měly vzniknout speciální úvěrové programy COVID. Důležité je také krytí nájmů.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy by byl ideální model, kdy by pronajímatel o 30 procent nájem snížil, 20 procent by zaplatil nájemce a zbytek by pokryl stát.

Podle Prouzy by bylo rovněž dobré podnikatelům odpustit odvody na sociálním pojištění. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí uvedla, že by firmy mohly mít nárok na jejich odložení od května do července.

Uhradit by je musely do 20. září se sníženým penále.

Program Antivirus na podporu zaměstnanosti podle Prouzy dával smysl v březnu, nyní by se měl proměnit na zálohový program, protože firmy již nemají mzdy z čeho vyplácet.

Prouza ocenil, že některá města a obce poskytla restauratérům zdarma zábory na předzahrádky. Chybí však vládní podmínky na jejich provoz.

Pro gastronomická a ubytovací zařízení i cestovní ruch je podle Prouzy třeba, aby lidé věřili v budoucnost, jen za této podmínky budou utrácet. Nyní se ukazuje, že jistotu nemají.

Nákupy v nepotravinových obchodech, které v pondělí otevřely, jsou omezené, stejně jako počet zákazníků. Klesá i frekvence nákupů v potravinách, řekl.

Současný vládní harmonogram počítá s otevřením zahrádek restaurací od 11. května. V původním plánu byl termín o dva týdny později.

Vnitřní prostory restaurací by mohly znovu začít fungovat od 25. května.

Restaurace jsou zavřené od 14. března, povolen mají prodej jen tzv. přes ulici nebo prostřednictvím rozvážky domů.

Videokonference byla první ze seriálu Svazu průmyslu a dopravy s názvem TERČ - Totální ekonomický restart Česka.

Postupně se bude věnovat v diskusi s odborníky a podnikateli problémům různých ekonomických odvětví.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Bydlení Domeq získalo jako první rez. budova v ČR certifikaci WELL Platinum.

Nejvyšší úrovní prestižní certifikace WELL zaměřené na zdravé bydlení se může pochlubit brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP. Více»

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let.

Spotřeba tepla byla o 15 % nižší. Více»

Při nových vykopávkách v Pompejích byly objeveny udivující umělecké fresky.

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Více»

Vila Preciosa se stala kulturní památkou.

Karlovarská Vila Preciosa, která je součástí honosné vilové kolonie označované jako Westend, je památkově chráněná. Jde o druhou vyhlášenou kulturní památku v Karlovarském kraji v tomto roce. Více»

Všechny články a aktuality »»