Provozuje:
Juris Real Estate

Problematika daně z nemovitých věcí v roce 2016

Kdo si pořídil během roku 2015 vlastní nemovitost, ten musí do 1. února letošního roku podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Jak se daň vypočítává? Jaký je termín pro zaplacení daně?

Problematika daně z nemovitých věcí v roce 2016

autor. JURIS REAL

Kdo si pořídil během roku 2015 vlastní nemovitost, ten musí do 1. února letošního roku podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Jak se daň vypočítává? Jaký je termín pro zaplacení daně?

Daň z nemovitých věcí se vyměřuje dle skutečného stavu k 1. lednu příslušného roku a platí se na rok dopředu. Daňové přiznání se podává pouze při pořízení nemovitosti, v následujících letech zasílá již finanční úřad poštovní poukázku na vyměřenou daň.

Daň z nemovitých věcí se skládá z daně z pozemku a z daně ze staveb. Daňové přiznání se přitom podává na místně příslušný finanční úřad, v jehož obvodu se daná nemovitost nachází. To je rozdíl oproti daňovému přiznání k dani z příjmu fyzických osob, které se podává na místně příslušný finanční úřad dle bydliště.

Praktický příklad 1)

Pan Černý vlastnil nemovitost, kterou prodal v říjnu 2015 panu Malému. Za celý rok 2015 zaplatil daň z nemovitých věcí pan Černý. Pan Malý podá do konce ledna 2016 daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a zaplatí daň z nemovitých věcí na celý rok 2016.

Za rok 2015 neplatí pan Malý daň z nemovitých věcí, neboť daň zaplatil pan Černý. Daň z nemovitých věcí se platí vždy na celý rok, k případným změnám během roku se nepřihlíží.

Do kdy musí být daň zaplacena?

Termín pro podání daňového přiznání je do konce ledna, protože však v letošním roce připadá 31. ledna na neděli, tak se termín posouvá na 1. února. Daň z nemovitých věcí do částky 5.000 Kč je nutné zaplatit jednorázově do konce května. Jestliže je daňová povinnost vyšší, tak je možné zaplatit daň ve dvou splátkách, první do konce května a druhou do konce listopadu. Z družstevního bytu se přímo daň z nemovitých věcí neplatí.

Někteří občané platí daň z nemovitých věcí na pokladně místně příslušného finančního úřadu nebo bankovním převodem ještě před obdržením poštovní poukázky od finančního úřadu, v praxi mohou při předčasné úhradě obdržet od finančního úřadu poštovní poukázku na úhradu daně, důvodem je skutečnost, že k úhradě došlo v mezidobí distribuce poštovních poukázek, daň se v takovém případě neplatí podruhé. I na poštovní poukázce bývá uvedeno, že jestliže byla již daň zaplacena, tak se podruhé platit nemá.

Sankce za opožděné daňové přiznání a nezaplacení daně

Za nepodání daňového přiznání a nezaplacení daně hrozí sankce. Vyplnění daňového přiznání a zaplacení daně je potřeba věnovat dostatečnou pozornost. Jestliže je zpoždění u nepodání daňového přiznání delší než 5 pracovních dní, potom je předepsána pokuta ve výši 0,05 % vyměřené daně, nejvíce však 5 % vyměřené daně. Minimální pokuta činí 500 Kč, maximální pokuta může být 300.000 Kč.

Dlužnou pokutu předepíše správce daně platebním výměrem a pokuta je splatná do 30 dní od dne oznámení platebního výměru. Při neuhrazení daně z nemovitých věcí je předepsán finančním úřadem úrok z prodlení. Povinnost uhradit úrok z prodlení vzniká za každý den prodlení, počítaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti až do den platby včetně. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentní bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí.

Sazba daně u pozemků

Základem daně u pozemků je skutečná výměra pozemku v m2.

Sazba daně činí u pozemků:

•1.orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů 0,75 %

•2.trvalých travních porostů, hospodářských lesů a rybníků s intenzivním a průmyslovým chovem ryb 0,25 %

Sazba daně u ostatních pozemků činí za každý 1 m2

•1.zpevněných ploch pozemků, užívaných k podnikatelské činnosti nebo v souvislosti s ní sloužících pro: zemědělskou prvovýrobu, lesní a vodní hospodářství 1 Kč; průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku, ostatní zemědělskou výrobu a ostatní podnikatelskou činnost 5 Kč

•2.stavebních pozemků 2 Kč

•3.ostatních ploch 0,20 Kč

•4.zastavěných ploch a nádvoří 0,20 Kč

Základní sazba daně se násobí koeficientem

•1,0 v obcích do 1 000 obyvatel

•1,4 v obcích nad 1 000 obyvatel do 6 000 obyvatel

•1,6 v obcích nad 6 000 obyvatel do 10 000 obyvatel

•2,0 v obcích nad 10 000 obyvatel do 25 000 obyvatel

•2,5 v obcích nad 25 000 obyvatel do 50 000 obyvatel

•3,5 v obcích nad 50 000 obyvatel, ve statutárních městech a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech

•4,5 v Praze

Pro jednotlivé části obce může obec závaznou vyhláškou koeficient, který je pro ni stanoven zvýšit nebo snížit.

Praktický příklad 2)

Paní Veselá vlastní 850 m2 stavebního pozemku v obci (10 až 25 tisíc obyvatel), kde není stanoven místní koeficient. Pozemek je nezastavěný. Daň z pozemku činí 3.400 Kč (850 m2 x 2 Kč/m2 x 2 koeficient).

Sazba daně u staveb

Základem daně ze staveb a jednotek u zdanitelní stavby je výměra zastavěné plochy v m2 podle stavu k 1. lednu, která se násobí koeficientem 1,22 (je-li tato zdanitelná jednotka v budově bytového domu a její součástí je podíl na pozemku) nebo koeficientem 1,20 v ostatních případech.

Základní sazba daně činí

•1.u budovy 2 Kč za 1 m2 zastavěné plochy; u ostatní budovy tvořících příslušenství k budově z výměry přesahující 16 m2 zastavěné plochy 2 Kč za 1 m2 zastavěné plochy

•2.u budovy pro rodinnou rekreaci a budovy rodinného domu užívané pro rodinnou rekreaci 6 Kč za 1 m2 zastavěné plochy a u budovy, která plní doplňkovou funkci k těmto budovám, s výjimkou garáže, 2 Kč za 1 m2 zastavěné plochy,

•3.u garáže vystavěné odděleně od budov obytných domů a u zdanitelné jednotky, jejíž převažující část podlahové plochy je užívána jako garáž, 8 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy,

•4.u zdanitelné stavby a u zdanitelné jednotky, jejichž převažující část podlahové plochy nadzemní části zdanitelné stavby nebo, nemá-li podlahovou plochu, zastavěné plochy zdanitelné stavby nebo podlahové plochy zdanitelné jednotky je užívaná k: podnikání v zemědělské prvovýrobě, lesním nebo vodním hospodářství 2 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy; podnikání v průmyslu, stavebnictví, dopravě, energetice nebo ostatní zemědělské výrobě 10 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy; ostatním druhům podnikání 10 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy,

•5.u ostatní zdanitelné stavby 6 Kč za 1 m2 zastavěné plochy

•6.u ostatní zdanitelné jednotky 2 Kč za 1 m2 upravené podlahové plochy

Základní sazba daně za 1 m2 zastavěné plochy stavby se v některých případech zvyšuje.

Základní sazba daně se násobí koeficientem

•1,0 v obcích do 1 000 obyvatel

•1,4 v obcích nad 1 000 obyvatel do 6 000 obyvatel

•1,6 v obcích nad 6 000 obyvatel do 10 000 obyvatel

•2,0 v obcích nad 10 000 obyvatel do 25 000 obyvatel

•2,5 v obcích nad 25 000 obyvatel do 50 000 obyvatel

•3,5 v obcích nad 50 000 obyvatel, ve statutárních městech a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech

•4,5 v Praze

Pro jednotlivé části obce může obec závaznou vyhláškou koeficient zvýšit nebo snížit.

Praktický příklad 3)

Paní Nováková je vlastníkem bytu o rozloze 50 m2 (město 25 až 50 tisíc obyvatel). V obci je stanoven místní koeficient 2,0. Z bytu zaplatí paní Nováková daň z nemovitých věcí ve výši 600 Kč (50 m2 x 1,2 koeficient) x 2 Kč/m2 x koeficient dle velikosti obce 2,5 x místní koeficient 2,0).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»