Provozuje:
Juris Real Estate

Proč jsou Skotové (jinak velmi hrdý národ s nadhledem) rovněž frustrováni?

Aneb ochrana životního prostředí a pohoda bydlení v praxi - resp. proč je důležité trvat na parametrech ochrany životního prostředí v městské aglomeraci regionálního centra.

Proč jsou Skotové (jinak velmi hrdý národ s nadhledem) rovněž frustrováni?

autor. JURIS REAL

Aneb ochrana životního prostředí a pohoda bydlení v praxi - resp. proč je důležité trvat na parametrech ochrany životního prostředí v městské aglomeraci regionálního centra.

Podlomené zdraví a příliš nízký věk v úmrtních listech. To trápí obyvatele největšího skotského města (a vůbec průmyslového střediska Skotska) Glasgow. Fenomén, který je v encyklopediích zapsán pod heslem glasgowský efekt, zkoumají stovky vědců. Experti per partes sestavili 17 důvodů ke strachu z života na neutěšených sídlištích.

Průměrný Skot se dožije 73 let, v Glasgow ale jen 68 let. Angličan žijící na nejbohatším jihu v Eastbournu obyvatele Glasgow přežije až o patnáct let. Špatné zdraví, četné sebevraždy a infarkty způsobuje podle studií nejen nezřízený životní styl, kouření, nestřídmá konzumace alkoholu a drog, neplnohodnotná strava a nedostatek slunečního svitu, ale také nekvalitní životní prostředí.

To ale přímo nesouvisí s průmyslovým zaměřením města Glasgow, které je už v poslední době na ústupu. Podle laiků není možné mít spokojený a dlouhý život v prostředí, kde jsou okopané fasády, bortící se zdivo, zrezivělé ploty i zábradlí a rozbitá okna. Vědci se postupně dobrali celkem sedmnácti stěžejních bodů, které spouštějí tzv. glasgowský efekt. Kromě jmenovaných problémů se na něm podílí:

1. psychické strádání

2. migrace obyvatelstva

3. genetické rozdíly

4. rozdílné individuální hodnoty

5. kultura odcizení

6. nevhodná výchova

7. nízký sociální statut

8. nízký kulturní kapitál

9. sektářství

10. nízká mobilita

11. nemožnost se přestěhovat

12. špatně dostupná zdravotní péče

13. vysoká koncentrace stejně strádajících lidí v bezprostředním okolí

14. sociální rozdíly v rámci města

15. pád silných a léty garantovaných průmyslových odvětví

16. politické přenice

17. nepříznivé klima

David Walsh, který vede glasgowské Centrum pro výzkum zdravotního stavu obyvatelstva, rozhodně nechce tento problém podceňovat. Podle něj se jedná o tisíce zbytečných úmrtí. V jedné z nejkomplexnějších prací o glasgowském efektu Walsh uvádí, že jde o poměrně nový fenomén, kterého si společnost začala všímat až v 90. letech. V minulosti bylo navíc Glasgow opěvováno spisovateli, umělci i vědci pro svou bohatou architekturu, silnou obchodnickou atmosféru i množství univerzit. Když ovšem vědci okolo Walshe porovnali život v jiných ostrovních městech, které průmyslová revoluce také dramaticky proměnila, jako je Liverpool nebo Manchester, zjistili, že glasgowská úmrtnost zůstává neúměrně vysoká. Glasgowský efekt tak představuje jakousi statistickou chybu, kde tradiční čísla jednoduše neplatí.

Kde rozhodně nebydlet?

Sighthill, Easterhouse nebo Red Road jsou jména lokalit, které glasgowští realitní makléři zrovna nemilují. Předměstské zóny, které vznikly na východě a severovýchodě Glasgow v druhé polovině minulého století, se dnes snaží město proměnit, nebo se jich elegantně zbavit.

Sídliště Easterhouse vyrostlo několik let po válce. Jeho prudká výstavba ze špatných materiálů probíhala bez řádného urbanistického plánu, který by připravil tisícům obyvatel kvalitní sociální infrastrukturu a dovolil jim příjemný každodenní život. Soubory malometrážních bytů se pomalu stávaly hnízdem sociálně vyloučených rodin, které se nemohly odrazit ode dna. Podobného osudu se dočkalo dnes již legendární sídliště Red Road, múza alternativních umělců. Red Road je i domovem z vězení se navrátivšího Clyda. Všech osm budov sídliště Red Road by se mělo postupně dočkat demolice. Dnes je ale zbouraná jen část. Před dvěma lety se podařilo pomocí výbušnin odstřelit jeden z domů. Akce proběhla hladce a trvala jen šest sekund. Ostatní paneláky jsou opuštěné, natáčí se v nich reklamy a čekají, co bude dál. Od další demolice se upustilo. Masivní odstřel paneláků měl být součástí slavnostního zahajovacího ceremoniálu letošních Her Commonwealthu.

Glasgowský efekt je mystérium, tvrdí architekt.

Existencí fenoménu glasgowského efektu se v ČR zatím mnoho lidí nezabývá. Jedním z mála, který na problém upozorňuje a začíná téma mapovat, je Arch Vader. Tak si nechává říkat mladý český architekt, který stojí za kritickým a satirickým projektem Archwars, jenž se zabývá stinnými stránkami architektury a urbanismu. "Tvrdit, že za nízkou délkou života tamních lidí by mohly být i špatně navržené čtvrti nebo celý urbanismus, je naprosto scestné a bylo by to nehorázné ohýbání reality. Glasgowský efekt je spíše mystérie. Estetika, funkčnost nebo kvalita prostředí jsou veličiny, které se nedají měřit,“ říká Arch Vader. Hrozí se unáhlených soudů vědců a novinářů, kteří tvrdí, že s přestěhováním do Glasgow se automaticky zkracuje délka života. "Občané žijící blíže historickému jádru města Glasgow syndromem netrpí, problém určitě není takhle jednoduchý," vysvětluje.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»