Provozuje:
Juris Real Estate

Prodej bytů Central Group za pololetí vzrostl o 44 procent.

Příjmy dosáhly 2,8 miliardy.

Prodej bytů Central Group za pololetí vzrostl o 44 procent.

autor. JURIS REAL

Příjmy dosáhly 2,8 miliardy.

Největší český rezidenční developer a investor nové bytové výstavby Central Group prodal za 1. pololetí 712 bytů za 2,8 miliardy korun. Počet prodaných bytů meziročně vzrostl o rekordních 44 procent. Růst příjmů z prodeje bytů byl dokonce ještě vyšší, a to vzhledem k zařazení luxusnějších projektů blíže centru Prahy do prodeje, které zvedly průměrnou cenovou hladinu. „Boom nového bydlení je dán především dobrou ekonomickou situací a důvěrou domácností v budoucnost. Jeho hybnou silou jsou samozřejmě rekordně levné hypotéky,“ poznamenal šéf Central Group Dušan Kunovský. Připomněl, že „stále více lidí také koupi bytu volí jako alternativní cestu, jak uložit finance v době, kdy banky nenabízejí v podstatě žádné zhodnocení úspor“.

Byty se prodávají, ale na trh se nedostávají nové

Rekordní růst prodeje sice nepochybně všechny developery těší, problémem je ale fakt, že na trh se ve stejném tempu nedostávají nové byty. Na straně stavebních úřadů a městských části totiž chybí vůle nové projekty povolovat, a tak se nabídka nových bytů k prodeji razantně tenčí. Poptávka tak začíná mít navrch, a to se v brzku může projevit zvýšením cen nového bydlení.

Central Group má sice aktuálně rekordních více než 2000 rozestavěných bytů, a tak by se mohlo zdát, že se ho problém s nedostatkem bytů netýká. Nicméně i z těchto rozestavěných bytů je již velká část v současnosti vyprodána.

Za celý rok 2016 Central Group očekával zhruba desetiprocentní růst prodeje, což by znamenalo zhruba 1100 prodaných bytů. Příjmy z prodeje bytů by měly překročit hranici čtyř miliard korun. Ve světle pololetních čísel by se mohla zdát tato prognóza velmi konzervativní, je ale otázkou, zda současný prodejní boom vydrží po celý rok. „Je třeba si uvědomit, že ve druhé polovině roku má začít platit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která rozšíří možnosti předčasného splacení hypoték. To by mohlo vést banky ke zdražení hypoték, nicméně s ohledem na silnou konkurenci na bankovním trhu to zřejmě není příliš pravděpodobné,“ odhadl Kunovský.

Za celý loňský rok Central Group prodal 1009 bytů za 3,5 miliardy korun. Počet prodaných bytů meziročně rostl o téměř 20 procent. Vzhledem ke složité konsolidaci v koncernu čítajícím 80 firem zatím firma neodhaduje konkrétní výši čistého zisku za loňský rok. I ten ale rostl oproti roku 2014, kdy dosáhl 587 milionů korun. Přesný údaj bude k dispozici v průběhu letních měsíců.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»