Provozuje:
Juris Real Estate

Prodej domu bez energetického průkazu?

Je to dnes vůbec možné?

Prodej domu bez energetického průkazu?

autor. JURIS REAL

Je to dnes vůbec možné?

Zákonnou povinnost zajistit zpracování energetických průkazů (PENB) při prodeji a pronájmu nemovitostí platí od roku 2013, přesto stále existuje řada vlastníků, kteří tuto povinnost podceňují.

Příběh Petry ze severních Čech začal před rokem. Tehdy se rozhodla, že prodá dům na venkově a přestěhuje se do města.

V domě žila po smrti manžela už několik let sama a starost o dům se pro ni, ženu v seniorském věku, stávala čím dál více neúnosnou.

S prodejem nemovitosti dosud neměla žádné velké zkušenosti, proto se rozhodla svěřit jej do rukou odborníků.

V poštovní schránce jsem v té době našla letáček s nabídkou realitních služeb jedné místní realitní kanceláře, a tak jsem je oslovila. Realitní makléř mě ujišťoval, že vše zajistí a já se o nic nebudu muset starat,“ říká Petra, která již za tři měsíce podepisovala s kupujícím smlouvu.

Radost z uskutečněného prodeje však netrvala dlouho.

Uplynulo sedm měsíců a Petře se ozval kontrolní orgán - Státní energetická inspekce (SEI), která chtěla předložit energetický průkaz prodané nemovitosti.

Vyděšená důchodkyně se okamžitě spojila s realitním makléřem, který vyřizoval prodej domu a od začátku sliboval, že zařídí vše potřebné.

Jaké však bylo její překvapení, když se dozvěděla, že energetický průkaz nebyl součástí jeho služeb a že si jej měla zařídit sama.

Přestože povinnost opatřit nemovitost při prodeji průkazem energetické náročnosti budovy (PENB) platí již od roku 2013, stále existuje řada lidí, kteří se snaží tuto povinnost obcházet nebo o ní, tak jako Petra, dokonce vůbec nevědí. Pokud si průkaz nevyžádá přímo kupující, mají za to, že si jej nemusí nechávat zpracovat. „Někteří se také domnívají, že mohou PENB nahradit fakturami za energie. Tato domněnka je však zcela mylná. Zákon umožňuje výjimku pouze u prodejů bytových jednotek, nikoli u prodejů či pronájmů celých nemovitostí,“ upozorňuje Jiří Pech ze společnosti PKV Build. „O povinnosti zajistit energetický štítek jsem vůbec nevěděla, spoléhala jsem se na realitní kancelář, že se o vše postará. Teď nevím, co mám dělat,“ říká nešťastná důchodkyně. Doplácí teď tak na svoji důvěřivost a hrozí jí pokuta. Realitnímu makléři, který majitelku na tuto povinnost neupozornil, naopak žádná sankce nehrozí.

„Při prodeji nemovitosti by se měl každý prodávající poradit s odborníky, zda ve svém případě průkaz energetické náročnosti budovy potřebuje vyhotovit či ne. Zvlášť pokud si není jist. Nemalou komplikací může být pak prodej bez průkazu také pro kupujícího. Kupující by měl vždy trvat na předání PENB před uzavřením kupní smlouvy, jak to vyžaduje zákon,“ vysvětluje Alena Wenigrová, specialistka na nákup nemovitostí ze společnosti Alisen.

Novela zákona o hospodaření energií

K lepší informovanosti by měla přispět novela zákona o hospodaření energií, která vstupuje v účinnost od 1. 7. 2015. Zavádí povinnost zveřejňovat energetickou třídu prodávaných nemovitostí už při jejich inzerci. Všechny vystavené PENB a jejich zpracovatele lze dohledat v centrálním registru ministerstva průmyslu a obchodu. „Každý průkaz musí být zpracován na základě kontroly a měření technika. V opačném případě dochází k tvorbě nevěrohodných PENB,“ upozorňuje Jiří Pech.

Tabulka povinností PENB:

Novostavba - povinnost od 1. 1. 2009

Větší změna dokončené budovy - povinnost od 1. 1. 2013

Prodej/pronájem celé budovy - povinnost od 1. 1. 2013

Prodej ucelené části budovy - povinnost od 1. 1. 2013

Pronájem ucelené části budovy - povinnost od 1. 1. 2016

Budova užívaná orgánem veřejné moci s energeticky vztažnou plochou nad 500 m² - povinnost od 1. 7. 2013

Budova užívaná orgánem veřejné moci s energeticky vztažnou plochou nad 250 m² - povinnost od 1. 7. 2015




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»