Provozuje:
Juris Real Estate

Prof. Fenyk, místopředseda ÚS zkritizoval právní úpravu kontrol kotlů.

Při rozhodování Ústavního soudu o kontrolách domácích kotlů zůstal v menšině jeho místopředseda Jaroslav Fenyk, přední odborník na trestní právo nejen v České republice, nýbrž i ve Střední Evropě.

Prof. Fenyk, místopředseda ÚS zkritizoval právní úpravu kontrol kotlů.

autor. JURIS REAL

Při rozhodování Ústavního soudu o kontrolách domácích kotlů zůstal v menšině jeho místopředseda Jaroslav Fenyk, přední odborník na trestní právo nejen v České republice, nýbrž i ve Střední Evropě.

Jako jediný se totiž při užití tzv. separátního vota (lat. votum separatum) přiklonil k návrhu pravicových poslanců a domnívá se, že ÚS měl ustanovení, které umožňuje úředníkům zkontrolovat kotel a palivo, zrušit. Jeho odlišné stanovisko je samozřejmě připojeno k nálezu, jehož vyznění je opačné.

"Když kvůli kamnům prolamujeme nedotknutelnost obydlí, co bude následovat příště?" uvedl Fenyk na závěr svého odlišného stanoviska.

Ostatní soudci ale dospěli k závěru, že kontrola kotle v krajním případě představuje přípustné omezení práva na nedotknutelnost obydlí, a to zejména s ohledem na ochranu zdraví a životního prostředí.

Stát by měl podle Fenyka, ještě než přistoupí k restriktivní a zneužitelné úpravě, hledat rezervy v sociální oblasti. Poukázal na to, že mezi lidmi, kteří topí nevhodnými palivy, jsou často sociálně slabí, invalidé nebo senioři.

"Převažujícím důvodem je cenová nedostupnost vhodného paliva, lepšího stacionárního zdroje, nedostatek prostředků na poplatky za svoz domovního odpadu atd.," uvedl Fenyk.

Pokud lidé kontrolu kotle neumožní, hrozí jim sankce (pokuta) až 50.000 korun. "Nemají-li prostředky na kvalitní palivo, odpadové poplatky nebo vhodnější stacionární zdroj, zpravidla nebudou (tyto osoby) schopny zaplatit ani tuto peněžitou sankci a nezřídka skončí v exekuci, včetně rizika ztráty obydlí," domnívá se Fenyk.

Navíc prý není jasné, co kromě sankce bude následovat po "usvědčení" pachatele z porušení právní normy.

"Zákonodárci je patrně jedno, co se stane v zimním období s provozovatelem, zda bude muset absolvovat zvláštní kurz topení, nebo začne místo "petkami" topit parketami, spálí nábytek, půjde do lesa krást dříví nebo místo v krbových nebo jiných výkonnějších kamnech založí otevřený oheň, nebo se mu doporučí, aby raději dům opustil, než zmrzne," napsal místopředseda ÚS. Vedle toho poukázal i na celostní komplikovanost předmětného zákona o ochraně ovzduší. Sám prý není schopen se vyznat v paragrafu, který stanovuje skutkové podstaty přestupků za nevyhovění technickým požadavkům. Obsah tabulkových příloh na něj působí "jako z jiné planety", zcela jej fascinuje slovní spojení "přípustná tmavost kouře".




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»