Provozuje:
Juris Real Estate

Profesní komory si stěžují, že je stát při tvorbě právních předpisů přehlíží.

Profesní komory si stěžují na to, že stát při tvorbě zákonů dostatečně nepřihlíží k jejich expertízám. Premiér Bohuslav Sobotka prý sice v březnu potvrdil význam komor jako povinného připomínkového místa, v praxi se toho ale mnoho nezměnilo.

Profesní komory si stěžují, že je stát při tvorbě právních předpisů přehlíží.

autor. JURIS REAL

Profesní komory si stěžují na to, že stát při tvorbě zákonů dostatečně nepřihlíží k jejich expertízám. Premiér Bohuslav Sobotka prý sice v březnu potvrdil význam komor jako povinného připomínkového místa, v praxi se toho ale mnoho nezměnilo.

Organizace mají výhrady i k tomu, že legislativa je stále nepřehlednější. Společné prohlášení poskytla ČTK mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková.

K prohlášení se podle ČAK hlásí i profesní organizace, které sdružují architekty, veterináře, auditory, lékaře, lékárníky, stomatology, exekutory, daňové poradce, soudní znalce či notáře.

"Při tvorbě nových předpisů i zákonů a při jejich následné kontrole je bezpodmínečně nutné brát v potaz stanovisko odborníků z profesních komor. Právě oni poskytují zpětnou vazbu, z níž je potřeba vycházet. A to by si měli uvědomovat především poslanci a navrhovatelé nových předpisů a zákonů a jejich změn," uvedli společně šéfové komor. Jako příklad zmínili snahy o rozvolnění podmínek pro používání antibiotik k léčení zvířat, s čímž Komora veterinárních lékařů nesouhlasí. "Jak je tento nesouhlas oprávněný, právě potvrdilo zjištění reziduí antibiotik v medu," podotkly organizace.

V současné době je podle nich běžné, že pokud komory legislativní návrhy vůbec obdrží, pak příslušná ministerstva požadují vypracování připomínek do několika dní a navíc k nim nakonec nepřihlíží.

Vedoucí komor se setkali minulý týden. Podle Chaloupkové šéf ČAK Martin Vychopeň na schůzce vyjádřil znepokojení nad vývojem práva a nad kvalitou a způsobem přijímání legislativních norem, které označil za v podstatě nesrozumitelné pro normální lidi.

Karel Daniel, prezident Komory veterinárních lékařů ČR, uvedl, že veterináři vnímají explozívní nárůst legislativních norem, o kterých nemají často možnost se dozvědět, natož čas a prostředky se s nimi seznámit, a tedy i při dobré vůli se jimi řídit.

Problémy s ministerskými úředníky zmínila Komora soudních znalců, patentoví zástupci či daňoví poradci. Komora auditorů konstatovala znepřehlednění a komplikování podmínek pro provádění auditů.

Šéfové komor doplnili, že budou častěji než dosud koordinovat svůj postup.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»