Provozuje:
Juris Real Estate

Program půjček na bydlení mladým je podle odborníků čirým populismem.

Program státních půjček na bydlení mladým, jenž včera odstartoval, je podle expertů populismem politiků a dostupnost bydlení nezlepší. Při současných cenách nemovitostí je třeba v metropoli de facto nepoužitelný, shodli se analytici.

Program půjček na bydlení mladým je podle odborníků čirým populismem.

autor. JURIS REAL

Program státních půjček na bydlení mladým, jenž včera odstartoval, je podle expertů populismem politiků a dostupnost bydlení nezlepší. Při současných cenách nemovitostí je třeba v metropoli de facto nepoužitelný, shodli se analytici.

Mladé rodiny do 36 let mohou od včerejška žádat o státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení. Stát na program pro letošní rok vyčlenil 650 milionů korun. "To je nicméně z hlediska objemu hypotečního trhu v ČR "plivanec v moři". V letošním roce si zatím Češi sjednávají hypotéky v průměrném měsíčním objemu 17,45 miliardy korunu. Za jediný měsíc tak na hypotéky jde takřka 27X více peněz, než je ve zmíněném programu státních půjček přiděleno pro celý zbytek letošního roku," sdělil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Program s alokací 650 milionů korun může pomoci maximálně stovkám lidí na venkově nebo ve městech, kde jsou nízké ceny nemovitostí, jako je např. Ústí nad Labem, doplnil Pavel Kliment ze Sdružení pro architekturu a rozvoj. Půjčka z programu pro mladé postačí v hlavním městě na 13 m2 bytu. Politici by podle něj měli především nastartovat nabídku bytů. Praze by se muselo povolovat více než 10.000 bytů ročně, aby byla na stejné úrovni přístupu k povolování, jako mají srovnatelná města jako třeba Vídeň nebo Mnichov, dodal.

Obdobný názor zastávají i někteří politici. "Při současných cenách nemovitostí v Praze je výše úvěru pro Pražany naprosto nedostatečná. Za 1,5 milionu Kč si v Praze lze pořídit pouze lepší garáž," uvedl lídr ČSSD na primátora Jakub Landovský. Řešením je podle něj určení výše úvěru dle cenové mapy. "Cenové mapy jsou dnes respektované a používané např. pro výpočet nájmů. Chceme, aby v Praze byla výše půjčky vyšší než v jiných městech. Protože jsou tady byty prostě dražší," podotkl. Příslušný návrh podle něj ČSSD zpracovává. Ředitel RK Bidli Ondřej Mašín míní, že v regionech, kde jsou nízké ceny nemovitostí, tedy např. v Ústeckém nebo Karlovarském kraji, dává půjčka pro mladé smysl. V Praze, Jihomoravském nebo Středočeském kraji ale zdaleka nedosahuje průměrných cen nemovitostí. Další překážkou je podle něj dlouhá doba sjednávání půjčky, jež se v minulé variantě táhla i několik měsíců.

Pro mladé rodiny je kromě bydlení v drahém nájmu jediným reálným řešením vzít si klasickou hypotéku, která není omezena výší úvěru, ale příjmem domácnosti, uvedl hypoteční specialista Chytrého Honzy Daniel Horňák. Od října na ni však lidé kvůli opatřením ČNB dosáhnou o něco hůře. "Pomoc od státu bych spíše očekával formou výstavby vlastního bydlení, které by bylo nájemní, a které by ulehčilo start do života právě mladým rodinám," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»