Provozuje:
Juris Real Estate

Prologis Research sestavil seznam nejlepších logistických lokalit v CEE regionu.

Hlavním důvodem popularity regionu jsou nízké náklady. Praha je přitom jedenáctou nejžádanější logistickou lokalitou v Evropě a třetí v regionu CEE.

Prologis Research sestavil seznam nejlepších logistických lokalit v CEE regionu.

autor. JURIS REAL

Hlavním důvodem popularity regionu jsou nízké náklady. Praha je přitom jedenáctou nejžádanější logistickou lokalitou v Evropě a třetí v regionu CEE.

Prologis, Inc., globální lídr v oblasti průmyslových nemovitostí, dnes představil výsledky nejnovějšího průzkumu.

V jeho rámci se zjišťovalo, jaké logistické lokality považují uživatelé v regionu střední a východní Evropy (CEE) za nejatraktivnější.

Prvních pět lokalit žebříčku je rozmístěno po celém regionu a každá leží v jiné zemi. Tyto jsou rozmístěny po celém regionu. I to jasně dokladuje bouřlivý rozvoj, jímž sektor logistiky ve střední a východní Evropě v posledních letech prochází.

Nejatraktivnější oblastí regionu CEE je střední Polsko, do něhož spadá i Lodž. Druhé místo obsadil Istanbul, třetí Praha, čtvrté Bukurešť a páté Budapešť.

Tyto výsledky jsou součástí obsáhlejší zprávy nazvané Rozšiřování sítě logistických nemovitostí, kterou připravil Prologis ve spolupráci s agenturou Eyefortransport. Právě střední a východní Evropa dosáhla ve srovnání s výsledky předchozího průzkumu provedeného v roce 2013 největších pokroků, když hned devět z deseti nejlepších lokalit v tomto regionu vylepšilo své dřívější výsledky. Osm lokalit z regionu CEE se navíc dostalo do celoevropské top 20 – v roce 2013 tam přitom pronikly pouze čtyři.

Hlavním faktorem atraktivity střední a východní Evropy jsou nízké náklady – lokality z CEE dominovaly tabulce pořadí podle kritérií cena práce i náklady na nemovitosti.

Z deseti nejlepších lokalit seřazených podle ceny práce se jich hned osm nachází ve střední a východní Evropě. Zároveň zde najdeme 13 z 20 nejlepších evropských lokalit podle ceny nemovitostí.

Vzestup trhů v regionu CEE jde na úkor lokalit v západní Evropě. Největší propad zaznamenaly Lutych, Paříž, Brusel, Madrid a střední Německo.

Ústup z dřívějších pozic postihl i centra letecké přepravy jako Frankfurt nad Mohanem nebo Amsterdam–Schiphol. V jejich případě se tak podle průzkumu stalo zejména kvůli slabším výsledkům u kritérií dostupnost pracovní síly a cena práce.

Pozici nejatraktivnější logistické lokality Evropy obsadilo s velkým náskokem Venlo, oblast na jihovýchodě Nizozemska poblíž německých hranic.

S přehledem tak obhájilo své prvenství z předchozího průzkumu provedeného v roce 2013. Venlo obsadilo první místo v devíti z 11 posuzovaných parametrů, když obzvlášť dobrých výsledků dosáhlo v kategorii dostupnost pozemků, silniční spojení, náklady na dopravu a regulační rámec.

Druhé místo obsadil Rotterdam, velký přístav na západě Nizozemska, a třetí příčka připadla belgickému regionu Antverpy–Brusel. Za ním následovaly Střední Brabantsko a Východní Brabantsko, dvě oblasti na jihu Nizozemska.

Po těchto pěti těžkých vahách z Beneluxu první desítku nejlepších evropských lokalit doplňují německý Düsseldorf, střední Polsko, Antverpy–Hasselt, Istanbul a Kolín nad Rýnem.

Zpráva Rozšiřování sítě logistických nemovitostí odpovídá na klíčové otázky, jimž musí čelit majitelé a uživatelé logistických nemovitostí v době probíhajících zásadních strukturálních změn.

Rekonfigurace evropského dodavatelského řetězce a vzestup elektronického obchodování znamenají potenciální výrazný nárůst poptávky po moderních a efektivních distribučních nemovitostech v celém regionu.

V rámci průzkumu hodnotilo 216 uživatelů logistických nemovitostí celkem 100 distribučních lokalit podle 11 kritérií.

Respondenti se rekrutovali z nejrůznějších odvětví, počínaje maloobchodními řetězci přes zástupce automobilového průmyslu až po společnosti působící ve zdravotnictví.

Největší důraz kladou uživatelé na blízkost ekonomických sítí, nízké náklady (jak na dopravu, tak nemovitosti) a dostupnost kvalifikované pracovní síly.

Nejdůležitějším faktorem pro výběr lokalit bude v budoucnu dostupnost pracovní síly. Význam přikládaný tomuto parametru se však v jednotlivých zemích a regionech výrazně liší. Nejdůležitější je obecně řečeno v severozápadní Evropě a Spojeném království, naopak nejmenší význam má na evropské periferii.

Najít v Evropě dostatek kvalifikovaných zaměstnanců se zkušenostmi představuje v každém případě i nadále výzvu.

Zdá se, že strukturální faktory jako globální obchod, outsourcing nebo zlepšování infrastruktury mají na probíhající změny silnější vliv nežli cyklické faktory typu ekonomického vývoje a spotřeby. Výrazný nárůst důležitosti zaznamenaly dva faktory, které byly v průzkumu z roku 2013 hodnoceny jako poměrně nepodstatné: udržitelnost a splňování potřeb elektronického obchodování.

Udržitelnost je obzvláště důležitá pro zákazníky citlivé na značku, mimo jiné maloobchodní řetězce a distributory baleného spotřebního zboží. Oblast elektronického obchodování zažívá v posledních letech raketový vzestup a lze očekávat, že její význam i nadále poroste.

Ředitel společnosti Prologis pro střední a východní Evropu Martin Polák řekl: „Provedený výzkum je mimořádně důležitý. Umožňuje nám totiž lépe pochopit současné i budoucí požadavky zákazníků.“ „Logistické společnosti neustále optimalizují své distribuční strategie, aby dosáhly co nejvyšších úrovní služeb při udržení co nejnižších nákladů. Obzvláště v Praze sledujeme v posledních letech vysokou poptávku a růst, a to zejména díky dostupné kvalifikované pracovní síle, která je pro zákazníky hledající vhodnou lokalitu k provozu a distribuci na hlavní trhy střední a východní Evropy důležitá. Výsledky průzkumu nás potěšily, neboť zcela odpovídají naší investiční strategii a potvrzují, že máme všechny předpoklady vyhovět poptávce v nejatraktivnějších logistických lokalitách Evropy,“ dodal Polák.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»