Provozuje:
Juris Real Estate

Provozovatel chat každý měsíc přemítá, zda ještě vydrží.

Každý měsíc přemítá provozovatel hotelu a restaurace na Ještědu v Liberci a Prezidentské chaty v Jizerských horách, zda se to dá ještě vydržet. Nemá žádné příjmy od turistů a měsíčně platí statisícové náklady.

Provozovatel chat každý měsíc přemítá, zda ještě vydrží.

autor. JURIS REAL, ČTK

Každý měsíc přemítá provozovatel hotelu a restaurace na Ještědu v Liberci a Prezidentské chaty v Jizerských horách, zda se to dá ještě vydržet. Nemá žádné příjmy od turistů a měsíčně platí statisícové náklady.

A naděje na zlepšení v nedohlednu. Petr Šmaus podniká již zhruba 30 let, ale tak špatný rok jako ten uplynulý zásadně ovlivněný pandemií koronaviru a vládními restrikcemi nezažil.

"Myslím, že to nezažil nikdo obecně v našem oboru, v cestovním ruchu. Nevím, s čím by to šlo srovnat," řekl v rozhovoru s ČTK.

Od prvních zjištěných případů koronaviru v zemi uplynul rok. Od té doby byly Ještěd a Prezidentská chata nuceně uzavřené zhruba půl roku. Je tomu tak i nyní.

"Vždycky si říkám, že ještě měsíc a pak už to položíme. Ale pak si řeknu, když jsem to vydržel tak dlouho, tak to musíme dát ještě. Dáváme do toho vlastní peníze a platíme i z půjček," sdělil Šmaus.

Žádnou naději na brzké otevření ale zatím nevidí. "Vyjádření jsou protichůdná. Co pochytáváme kolem, tak je to spíše tristní a spíš to nahrává tomu, že by to člověk měl zabalit," uvedl.

"A do toho slyšíte v televizi, že se máte dobře a že vám někdo pomáhá," dodal. Podle něj se snažili být při čerpání kompenzací od státu hodně aktivní, na pokrytí nákladů to ale nestačí.

"Využili jsme program Antivirus, což je pomoc s výplatami zaměstnanců, takže jsme díky tomu zachovali pracovní místa. Alespoň ta nejdůležitější, náš základní tým, řádově 45 zaměstnanců," konstatoval Šmaus. Běžně jinak zaměstnával 58 lidí a dalších zhruba 40 brigádníků na dohody pro letní a zimní sezonu.

I přes kompenzace od státu ale musí měsíčně doplácet na nejnutnější výdaje více než 600.000 korun. A to mu ještě vlastníci Ještědu a chaty vycházejí vstříc

"Naše největší výhoda je, že máme jako pronajímatele České radiokomunikace (Ještěd) a na Prezidentské pana Dědka, a s těmi jsme se vždycky dohodli," řekl Šmaus.

Zatímco jinde fungují alespoň výdejní okénka, na Ještědu ani Prezidentské to nejde. Náklady v zimním období by za údržbu objektů neúměrně stouply a příjmy nepokryly.

"A když lidi zaměstnáte, tak na ně nelze ani čerpat státní podporu," dodal Šmaus. Turistů, co chodí pěšky na Ještěd, nebo se nyní v zimě na běžkách vydají do Jizerských hor, jsou stovky, možná tisíce. "A my na to můžeme jen koukat," sdělil Šmaus.

Nejzvláštnější pro něj v minulém roce bylo, když měl kvůli nařízenému uzavření restaurací a hotelů volno i na vánoční prázdniny a silvestra.

"To jsem si nikdy nedovedl představit. To se za 30 let nikdy nestalo, aby bylo zavřeno v takové extrémní dny. A najednou jsme si i my hoteliéři a restauratéři museli, sice nuceně, ale užít volno jako každý jiný," uvedl.

Nezvyklý je pro něj klid i v tomto období, kdy by za normálního stavu bylo na Prezidentské chatě i Ještědu plno.

"Koukám z okna (Prezidentské), jak tady jezdí kolem lyžaři, a je to divné. A postihlo to všechny zaměstnance. Strašně bych byl rád, kdybychom se všichni vrátili do práce, ale každý měsíc naděje ubývá," uzavřel Šmaus.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Představenstvo DPP zrušilo výběr vítěze stavby 2. části metra D.

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra. Více»

Analytici čekají další snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou.

Bankovní rada ČNB bude ve středu pokračovat ve snižování základní úrokové sazby. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Více»

KB první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ skrze pobočky 3,114 mld. Kč.

Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100.000 korun. Více»

Komerční banka vyplácí pohledávky věřitelů Sberbank CZ.

První platba proběhla v 09:02 hod. Více»

Kvůli změně klimatu zřejmě nebude nádrž Švihov schopna pokrýt budoucí poptávku.

Kvůli klimatické změně nebude patrně největší česká vodárenská nádrž Švihov na Želivce schopna pokrýt budoucí poptávku po pitné vodě. Více»

Všechny články a aktuality »»