Provozuje:
Juris Real Estate

Provozovatelé sportovišť zvažují uplatnění náhrady škody za nezákonné uzavření.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (dále jen "NSS") ze dne 9. června, podle něhož omezení sportovišť v souvislosti s pandemií koronaviru bylo nezákonné, vítají navrhovatelé i další podnikatelé. Znamená totiž pro ně určitou formu satisfakce.

Provozovatelé sportovišť zvažují uplatnění náhrady škody za nezákonné uzavření.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (dále jen "NSS") ze dne 9. června, podle něhož omezení sportovišť v souvislosti s pandemií koronaviru bylo nezákonné, vítají navrhovatelé i další podnikatelé. Znamená totiž pro ně určitou formu satisfakce.

Nekompenzuje jim ale újmu, kterou provozy utrpěly. Individuálně tak podle prezidentky České komory fitness (dále jen "ČKF") Jany Havrdové budou zvažovat uplatnění škod vůči státu.

Nejvyšší správní soud rozhodl, že dubnové opatření Ministerstva zdravotnictví, které v režimu tzv. pandemického zákona zakázalo provoz, resp. vstup veřejnosti do vnitřních sportovišť, bazénů či saun, bylo nezákonné.

Ministerstvo podle něj náležitě neodůvodnilo konkrétní míru rizika spojeného s nařizovanou regulací ani se nezabývalo její nezbytností. Podnět k soudu podalo pět společností, které jsou členy ČKF.

Rozsudek padl podle Jany Havrdové ve chvíli, kdy už jsou všechna sportoviště otevřena, k původně zamýšlenému rozvolnění opatření tedy nepomohl.

„Nicméně dal všem provozovatelům jasný důkaz toho, že jejich uzavření opravdu bylo nezákonné. Věříme, že vláda již nebude tímto způsobem dále postupovat a pokud bude nutné, aby z jakéhokoliv důvodu znovu omezovala provoz sportovišť, bazénů a saun, volila způsoby přiměřené reálné pandemické situaci a vyvarovala se plošného uzavírání bez řádného odůvodnění,“ sdělila.

Ztráty vnitřních sportovišť, bazénů a saun ČKF na počátku května odhadovala na více než pět miliard korun.

Stejné opatření resortu zdravotnictví NSS přezkoumával už dříve, když se zabýval zákazem prodeje ve večerkách, regulací lanových drah a lyžařských vleků a úpravou provozu stravovacích služeb.

Opakovaně konstatoval nezákonnost, zejména kvůli chybějící opoře konkrétních opatření v zákoně, resp. kvůli nedostatečnému odůvodnění.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»