Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů se v říjnu propadla na 2,36 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 2,36 procenta ze zářijových 2,47 procenta. Sazby klesly devátý měsíc v řadě. Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů se v říjnu propadla na 2,36 pct.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 2,36 procenta ze zářijových 2,47 procenta. Sazby klesly devátý měsíc v řadě. Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu.

Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Nižší sazby pomohly k letošnímu rekordnímu objemu poskytnutých úvěrů. Hypoteční banky v říjnu poskytly hypotéky za 16,95 miliardy korun, což je skoro o dvě miliardy více než v září. V komparaci s loňským říjnem bylo ale letos poskytnuto o 3 563 hypoték méně a objem byl o 7,3 miliardy korun nižší než před rokem. Počet sjednaných hypoték vzrostl v říjnu proti září o 668 na 7027. Sedmitisícovou hranici překonal počet hypoték letos pouze v červnu, kdy si do bank pro ni přišlo 7 119 klientů.

"I přes to, že ČNB nechává úrokové sazby na současné úrovni, banky v říjnu pokračovaly v boji o klienta, díky čemuž se tak posunuly i úrokové sazby Hypoindexu na úroveň února 2018. Díky tomu je i vyšší zájem o úvěry na bydlení, což spolu se stále rostoucí cenou nemovitostí má za následek i to, že průměrný hypoteční úvěr překonala hranici 2,4 milionu korun," uvedl specialista Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Cena peněz na mezibankovním trhu se od září postupně zvyšuje, na průměrné úrokové sazbě to ale příliš vidět není, řekl ČTK hypoteční specialista ChytryHonza.cz Daniel Horňák.

Banky opět sáhly do svých zisků a i přes rostoucí cenu zdrojů snížily sazby koncovým klientům. Stabilizace trhu, kterou měla přinést zpřísňující opatření ČNB, jež vstoupila v platnost přesně před rokem, tedy zatím podle něj nepřichází.

Ředitel hypotečních úvěrů Raiffisenbank Milan Voldřich upozornil na to, že v listopadu se cena peněz na pětileté fixace dotkla dvou procent, což je o půl bodu více než na počátku října.

To už je podle něj velký skok, který se musí do ceny hypoték promítnout v následujících měsících, jestliže obchodní banky nebudou chtít prodávat hypotéky vyloženě pod svými náklady.

Komerční banky se ke svým úrokovým sazbám hypotečních úvěrů chovaly různě. Tři největší hráči, kteří představují 80 procent trhu, mají podle poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury v tuto chvíli u pětiletých fixací sazby kolem 2,5 procenta.

"Zdá se, že v nejbližším období bude klid a úrokové sazby hypoték se příliš měnit nebudou," poznamenal.

Dopad na meziročně nižší objemy sjednaných úvěrů má také překvapivě nízký objem refinancovaných úvěrů v posledních měsících, uvedl analytik společnost 4Fin Josef Rajdl.

Zatímco v minulých letech bývalo běžné, že refinancováno bylo 30 procent hypotečních úvěrů, kterým končila fixace, v posledních měsících je tento podíl výrazně nižší.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»