Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v květnu poklesla na 2,3 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu klesla na 2,3 procenta z dubnových 2,39 procenta, a vrátila se tak na úroveň z počátku roku 2018.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v květnu poklesla na 2,3 pct.

autor. JURIS REAL, ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu klesla na 2,3 procenta z dubnových 2,39 procenta, a vrátila se tak na úroveň z počátku roku 2018.

Současně byl květen v počtu poskytnutých půjček na bydlení nejslabším květnem za posledních deset let. Toto zjištění vyplývá z Fincentra Hypoindexu.

Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla.

"Po úspěšném dubnu se projevil dopad koronavirové krize i na hypoteční trh. V počtu prodaných hypoték je květen 2020 s počtem 6 203 kusů nejslabším květnem za posledních deset let existence Fincentrum Hypoindexu. Jen díky rekordní průměrné výši poskytnutých úvěrů 2,66 milionu korun na tom není stejně i v objemu poskytnutých úvěrů," konstatoval specialista Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. Výsledek podle hlavního poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury odráží to, že k menším hráčům na hypotečním trhu se přidali se svým zlevňováním i ti velcí. "Řada bank šla se svými sazbami razantně dolů. Z tohoto pohledu je až překvapivé, že průměrná úroková sazba podle Hypoindexu šla dolů tak málo," uvedl.

Hypoteční banky v květnu poskytly hypoteční úvěry za 16,5 miliardy korun, což činí v porovnání s dubnem pokles o 1,34 miliardy korun. Naopak ve srovnání s loňským květnem jde o čtyřprocentní nárůst. Objem hypoték je nicméně druhý nejnižší za posledních pět let.

"Pokles vypadá jako výrazný. Ve skutečnosti to ale není žádné drama. Při zachování takovéto úrovně prodejů by výsledek za celý rok byl kolem 200 miliard korun. A to by byl vzhledem k negativním očekáváním kolem dopadů koronaviru výsledek snů," podotkl Staňura. Jestliže by se tedy úroveň prodejů v příštích měsících stabilizovala na úrovních dubna a května, pak by se podle něj dalo říci, že pandemie prohrála.

"Nízký počet sjednaných hypoték odráží jednak to, jakým způsobem byli lidé omezeni v uplynulých dvou měsících z hlediska běžného fungování. Nucené karantény, omezené provozy úřadů, cokoli vyřídit bylo pro člověka mnohem obtížnější a mělo to dopad i na realitní trh. Též se potvrdilo, že obchodní banky byly při poskytování hypoték obezřetnější," konstatoval ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Podle jeho mínění lze pro příští měsíce čekat opět oživení. "Život se vrací do normálu a komerční banky tomu pružně uzpůsobují schvalování," doplnil.

Pokles úrokových sazeb by mohl pokračovat i v následujících měsících. Ceny zdrojů se totiž podle Sýkory stále drží nízko a základní úroková sazba České národní banky je od začátku května na 0,25 procenta. "Rekordně nízkých úrokových sazeb z konce roku 2016 se zřejmě letos nedočkáme. Hypotéky sice už zlevnili i největší hypoteční hráči, úrokové sazby však stále drží nad dvouprocentní hranicí," řekl. Dodal ale, že ani nižší úrokové sazby hypotečních úvěrů nemusí hypoteční banky zachránit před dalším propadem objemů.

"V následujících měsících se můžeme sice dočkat dalšího snížení průměrné úrokové sazby, nicméně to nebude žádný zásadní zlom, komerční banky stále očekávají velké ztráty z nesplácených úvěrů, a tak pro razantní snižování není důvod," sdělil i hypoteční specialista Bidli Daniel Horňák. Pokles úrokové sazby podle něj dokládá opětovný konkurenční boj o každého klienta.

ČSOB snížila sazby hypotečních úvěrů až na 2,19 procenta v rámci časově omezené akce, která běží od 18. května do 30. června. U

České spořitelny je možné sjednat od konce května hypotéku s fixací na pět a osm let od 2,34 procenta.

Na začátku června přistoupila ke snížení sazeb i Komerční banka, která nabízí nejlevněji tříleté a pětileté fixace, a to od 2,29 pct.

Posléze snížila sazby od 15. června Fio banka, která hypotéku s fixací na jeden rok nabízí od 1,58 procenta, s fixací na tři roky od 1,68 procenta a na pět let od 1,78 procenta.

Minulý týden také snížila úrokové sazby refinancovaných hypoték Air Bank, a to o 0,2 procentního bodu na 1,99 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»