Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v listopadu klesla pod dvě procenta.

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu klesla na 1,98 procenta ze říjnových 2,02 procenta. Sazba se snížila osmý měsíc v řadě, tak nízko byla naposledy v březnu 2017.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v listopadu klesla pod dvě procenta.

autor. JURIS REAL, ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu klesla na 1,98 procenta ze říjnových 2,02 procenta. Sazba se snížila osmý měsíc v řadě, tak nízko byla naposledy v březnu 2017.

Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. S objemem hypoték 26,9 miliardy korun se listopad současně stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu. "A tak je již skoro jisté, že se letošní rok stane co do objemu hypotečních úvěrů rokem rekordním," uvedl specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. Po silném říjnu, kdy hypoteční banky poskytly hypotéky za 25,21 miliardy korun, přišel ještě silnější listopad. Rekord zatím drží listopad 2016 s objemem poskytnutých hypoték 29,7 miliardy korun.

Počet poskytnutých hypotečních úvěrů proti říjnu letošního roku vzrostl o 523 na 9 323. V meziročně komparaci poskytly obchodní banky o zhruba 2 000 hypoték více.

"Potvrzuje se tak, že růst cen realit příliš nepolevuje. Stále rostoucí ceny nemovitostí na českém trhu se promítají i do navyšující se průměrné hypotéky, která již dosahuje 2,887.178 korun," dodal Sýkora.

Průměrný hypoteční úvěr se poprvé přehoupl přes hranici 2,5 milionu korun přesně před rokem a od té doby vzrostl o téměř 382.000 korun.

V rekordním roce 2016 poskytly banky hypotéky za 225,8 miliardy Kč. V tomto roce se hypotečnímu trhu téměř podařilo pokořit hranici 225 miliard korun za 11 měsíců. Od ledna do listopadu dosáhl objem hypotečních úvěrů 224,5 miliardy korun.

V listopadu meziročně objem nových hypoték vzrostl o 47 procent, upozornil ředitel hypoték Raiffeisenbank Milan Voldřich. Silné druhé pololetí je podle jeho názoru spojeno jak s trvalým poklesem úrokových sazeb, tak s rostoucí oblibou refinancování na trhu.

Zatímco v polovině roku refinancování tvořilo 15 procent nových objemů, v listopadu už to byla zhruba třetina. Pokud by byly výsledky o refinancování očištěné, šlo by pouze o jednociferný meziroční nárůst, poznamenal.

"Banky posledních několik měsíců stále zlevňovaly. Zažily dramatický rok s propadem svých zisků na polovinu. Hypoteční úvěry jim pomáhají alespoň trochu tyto propady zmírnit. Takže s menšími maržemi se snaží získat alespoň na objemech," řekl ČTK hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. Prostor pro další snižování úrokových sazeb je podle něj vyčerpán.

Banky podle Sýkory již nezlevňují takovým tempem jako v uplynulých měsících. Důvodem je především cena, za kterou si banky opatřují peníze na další půjčování na mezibankovním trhu. Právě ta začala v listopadu rychle růst.

"To ale ještě nemusí znamenat, že hypotéky začnou hned zdražovat. Konkurence na hypotečním trhu je totiž velmi silná a nejistota spojená s koronavirovou krizí stále trvá. V listopadu snížila hypoteční sazby pouze Equa Bank a Moneta Money Bank, Banka Creditas zvýšila sazby kratších fixací a snížila sazby delších fixací," doplnil.

Pokles úrokové sazby je způsoben hlavně kratšími fixacemi, kde banky cílí na nižší úrokové sazby, poněvadž mají levnější peníze. U delších fixací, které byly v minulosti oblíbené, jsou již sazby většinou přes dvě procenta a nejsou tak pro klienty tolik zajímavé, dodal hypoteční poradce Daniel Horňák

V následujících měsících půjde podle něj spíše o stagnaci či mírný nárůst průměrné úrokové sazby.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»