Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba půjček na bydlení v únoru podle Hypoindexu stoupla na 2,42 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték v únoru stoupla na 2,42 procenta z lednových 2,36 procenta. Sazby vzrostly podruhé v řadě, předtím bylo 11 měsíců poklesů.

Průměrná sazba půjček na bydlení v únoru podle Hypoindexu stoupla na 2,42 pct.

autor. JURIS REAL, ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték v únoru stoupla na 2,42 procenta z lednových 2,36 procenta. Sazby vzrostly podruhé v řadě, předtím bylo 11 měsíců poklesů.

Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Objemy hypoték se přiblížily rekordu. Po třech měsících poklesu zamířil objem poskytnutých hypoték opět vzhůru. Objem poskytnutých hypotečních úvěrů v únoru vzrostl proti lednu o 1,683 miliardy a v meziročním srovnání si banky polepšily o 7,7 miliardy korun. S celkovým objemem 18,593 miliardy Kč se letošní únor přiblížil únoru rekordního roku 2017, kdy banky poskytly hypotéky za 18,95 miliardy Kč.

"Průměrná sazba hypotečních úvěrů nadále roste, stejně jako průměrný úvěr, který již tradičně pokořil rekord z minulého měsíce a dosahuje 2,617 milionu korun," uvedl specialista produktového managementu Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. Některé hypoteční banky zdražily hypotéky již v lednu, takže mírné zvýšení úrokové sazby se dalo očekávat, řekl ČTK hypoteční specialista realitní společnosti Bidli Daniel Horňák. Celkově je podle něj zájem o o půjčky na bydlení velký, lidé stále upřednostňují vlastní bydlení před nájemním, a to i přes stále rostoucí ceny realit. Březen bude v počtu i objemu o poznání horší, zejména kvůli omezení fungování finančních institucí. I úroková sazba podle jeho názoru v březnu půjde mírně nahoru. Naopak analytik Czech Fund Lukáš Kovanda míní, že přichází pád hypotečních úroků. "Kdo si v nadcházející recesi v ČR udrží zaměstnání, bude mít hypotéku i nemovitost výrazně dostupnější než dnes, počkat se vyplatí. Vzhledem k recesi, která na Českou republiku co nevidět udeří, lze konstatovat, že to byly poslední opravdové "bankéřské hody" před delší dobou hypoteční diety, ba půstu," uvedl. Bankéři se budou muset častěji uchylovat k exekucím majetku problémového dlužníka, v krajním případě zabavovat předmětnou nemovitost, podotkl.

Průměrná hypotéka se drží nad dvěma miliony korun již od listopadu 2016. V listopadu 2019 průměrná hypotéka pokořila hranici 2,5 milionu korun a v únoru letošního roku se vyšplhala na 2,617.450 korun. Za poslední rok tak vzrostla průměrná hypotéka o téměř 425.000 korun. Banky sjednaly ve druhém měsíci letošního roku 7 092 hypoték, o 601 více než v lednu. Meziročně vzrostl počet sjednaných hypoték o 2 131. Ve srovnání s rekordním rokem 2017 ale letošní únor zaostává o 2 321 hypoték.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»