Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů v dubnu stoupla podruhé v řadě.

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu stoupla na 1,98 procenta z březnových 1,94 procenta. Sazba stoupla podruhé v řadě, předtím 11 měsíců v řadě klesala.

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů v dubnu stoupla podruhé v řadě.

autor. JURIS REAL, ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu stoupla na 1,98 procenta z březnových 1,94 procenta. Sazba stoupla podruhé v řadě, předtím 11 měsíců v řadě klesala.

Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Hypoteční banky sjednaly hypotéky za více než 39 miliard korun a duben se tak stal po březnu nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu.

"Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů vzrostla, ale hranici dvou procent zatím nepřekročila," uvedl hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Komerční banky podle něj nadále sazby zvyšují, takže lze předpokládat, že rostoucí trend bude pokračovat.

Průměrná úroková sazba hypoték sice podle očekávání pokračuje v růstu, ale ne tak rychlým tempem jako nabídkové sazby v bankách. Ty se během dubna přiblížily 2,5 procenta. Důvodem je především zpoždění, které obchodní banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o půjčky na bydlení.

"Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ upozornil Sýkora.

V dubnu banky sjednaly o téměř 2 000 hypoték méně než v březnu a objem klesl o 5, 543 miliardy korun. Přesto letošní čtvrtý měsíc dosáhl více než dvojnásobného objemu "běžného" hypotečního měsíce.

Dubnový pokles je podle Sýkory počátkem trendu sníženého zájmu zapříčiněného vzestupem sazeb hypotečních úvěrů.

"Je také možné, že prostě banky nebyly schopné více hypoték zpracovat," doplnil ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Podle něj jsou nynější nabídkové sazby o 0,3 až 0,4 bodu vyšší, než je tomu podle Hypoindexu. To, že se průměrná sazba prakticky nezměnila, je jen odrazem delší lhůty zpracování v bankách a dodržování garancí ještě z počátku roku, poznamenal.

Duben nebude posledním měsícem zdražování, doplnil analytik společnosti Patron Daniel Horňák. Trend se i podle něj obrátil, většina bank hlásí již sazby u pětiletých fixací přes dvě procenta, u desetiletých kolem 2,5 procenta.

Zpomalení trhu nastane až v momentě, kdy zájemci o hypotéku usoudí, že úrokové sazby už stouply příliš a jejich zájem oslabí, komentoval čísla poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. Realitní makléři ale hlásí, že zájem o nemovitosti trvá.

"Ani předražené byty v Praze a ve velkých městech neodrazují lidi od nákupu. Na průměrný 70metrový byt je v Praze zapotřebí vynaložit 14násobek průměrné mzdy. To dělá Prahu jedním z nejdražších měst v Evropě, a přesto hon na nemovitosti a na hypotéky pokračuje," podotkl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»