Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná úroková sazba hypoték v lednu zůstala na 2,06 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR v lednu zůstala na 2,06 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Stále je tak blízko červnovému minimu, kdy sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování.

Průměrná úroková sazba hypoték v lednu zůstala na 2,06 pct.

autor. JURIS REAL

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR v lednu zůstala na 2,06 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Stále je tak blízko červnovému minimu, kdy sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování.

Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V lednu bylo sjednáno jen 5912 hypotečních úvěrů, což je o 3547 méně než na konci loňského roku. Celkové objemy také zaznamenaly meziměsíční pokles. Na začátku letošního roku si lidé sjednali hypotéky celkem za 12,65 miliardy Kč. Ve srovnání s prosincem tak klesly o 5,45 miliardy korun.

"Leden byl i letos z hlediska hypoték spíše klidným měsícem. Sazby se prakticky nepohnuly a objemy, které by ještě před pěti lety byly považovány za vysoké, spíše naznačují, že i letos bude leden spíše jen odrazem k vyšším objemům v dalších měsících," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů se v lednu nezměnily. "Uvidíme, zda hypotéky budou pomalu zdražovat, nebo se naopak dočkáme pokoření dalšího rekordu. Vzdálenost od historického minima průměrných úrokových sazeb a pohyb nabídkových sazeb bank ale dává tušit, že historické minimum Hypoindexu se v nejbližší době opět může prohloubit," dodal Rajdl.

"Tlaky na další snížení sazeb proti prosinci dále zesílily. Inflace v ČR sice v lednu zrychlila, nicméně Evropská centrální banka vážně uvažuje o dalším uvolnění měnových podmínek. Právě ty přitom zásadně přispívají ke stlačení úrokových sazeb u hypoték na historicky nízké úrovně. Pokud by se dále uvolnily, nelze v příštích vyloučit propad průměrné sazby hypoték v ČR pod dvě procenta. Obecně lze říci, že doba extrémně výhodných hypoték zdaleka nekončí a i když se banky zaklínají, že se sazbami dolů již nepůjdou, jistý prostor stále existuje," řekl ČTK analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. V lednu přesto došlo k prolomení jednoho rekordu. Poprvé za dobu existence Fincentrum Hypoindexu překročila průměrná hypotéka dva miliony korun a vyšplhala se dokonce na 2,138.995 korun. Stagnující úrokové sazby tedy neměly v lednu za následek nárůst počtu hypotečních úvěrů, ale zvýšení půjčované částky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Restaurace v tuzemsku mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni.

Restaurace v České republice mají na letošní Velikonoce zhruba o pětinu méně rezervací než loni. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Více»

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Všechny články a aktuality »»