Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrné vodné a stočné letos stoupne o 3,2 pct.

Průměrné vodné a stočné bude letos 88 až 90 korun za metr krychlový, což je meziroční růst o 3,2 procenta.

Průměrné vodné a stočné letos stoupne o 3,2 pct.

autor. JURIS REAL

Průměrné vodné a stočné bude letos 88 až 90 korun za metr krychlový, což je meziroční růst o 3,2 procenta.

Vyplývá to z údajů členů Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK), které analyzovalo stanovené ceny pro letošní rok z 13 krajských a více než 30 okresních měst.

Jde o nejnižší navýšení ze síťových odvětví, uvedl ředitel SOVAK Oldřich Vlasák.

Letos zdražila tuzemským domácnostem elektřina, plyn i teplo. Podle analytiků mohou některým lidem stoupnout náklady na energie až o několik tisíc korun ročně. Podle části odborníků zdraží např. elektřina letos některým lidem o více než deset procent.

Za hlavní faktor meziročního zvýšení ceny vody Vlasák označil inflaci, která činila loni 2,1 procenta a podle prognóz ani letos neklesne pod tuto hranici.

Mezi další faktory nepříznivě ovlivňující výši plateb za vodné a stočné uvedl především výrazné meziroční skokové zvýšení cen energií, dále pak růst cen chemikálií či provozního materiálu nutného k zajištění řádného fungování vodohospodářské infrastruktury.

Vlasák upozornil na to, že stejnou cenu jako v roce 2018 zaplatí za vodu např. obyvatelé Rokycan, Kladna, Mělníka, či Rychnova nad Kněžnou.

Jen nepatrně zdraží voda v Ústeckém a Libereckém kraji, Českých Budějovicích, či Táboře. Naopak v Bruntále její cena stoupne o 9,48 procenta, v Krnově o 7,13 procenta, v Náchodě o 6,15 procenta, v Břeclavi o 5,24 procenta, v Brně o 5,14 procenta a ve Vsetíně o 5,13 procenta.

Stanovení konkrétní platby za vodné a stočné není libovolné. Vzhledem k charakteru poskytovaných služeb jsou dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod v ČR zařazeny na seznam s regulovanými cenami.

SOVAK je zájmovým sdružením v oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu. Sdružuje subjekty, jejichž hlavním předmětem činnosti je zajišťování zásobování vodou nebo odvádění a čištění odpadních vod.

Nyní má 111 řádných členů a 137 členů mimořádných. Řádní členové zásobují pitnou vodou přes devět milionů obyvatel, odvádějí odpadní vody téměř od osmi milionů obyvatel a 94 procent těchto odpadních vod čistí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»