Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrný nájem v metropoli do října vzrostl o 8,5 procenta na 345 korun za m2.

Průměrné nájemné bez poplatků v hlavním městě ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostlo o 8,5 procenta na 345 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky stouplo skoro o čtvrtinu. Nejvíce se za poslední rok zvýšilo v Praze 9.

Průměrný nájem v metropoli do října vzrostl o 8,5 procenta na 345 korun za m2.

autor. JURIS REAL

Průměrné nájemné bez poplatků v hlavním městě ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostlo o 8,5 procenta na 345 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky stouplo skoro o čtvrtinu. Nejvíce se za poslední rok zvýšilo v Praze 9.

V mimopražských regionech je nájemné v průměru zhruba poloviční, přičemž nejvyšší je v Jihomoravském kraji.

Tato zjištění vyplývají z aktuálních údajů developerské společnosti Trigema.

"Špatná situace na pražském bytovém trhu, kdy na schválení už několik let čekají stovky připravovaných projektů s desetitisíci nových bytů, se odráží i v situaci na trhu s nájemním a starším bydlením. Na druhou stranu nabídka takových bytů za poslední dva roky spíše klesá. Důvodem je především to, že poptávka po jakémkoliv bydlení v Praze nyní výrazně převyšuje nabídku," uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. Nejdražší nájmy jsou v centru Prahy, v Praze 1 činí v průměru 419 korun za metr čtvereční měsíčně, v Praze 2 je to 378 korun. Maximální nájem za jeden byt v centru Prahy je 150.000 měsíčně. Naopak nejlevnější jsou okrajové části Praha 10 (291 Kč za metr čtvereční) a Praha 4 (292 korun).

Meziročně se nejvíce zvýšilo nájemné v Praze 9 (o 12,2 procenta), následuje Praha 7 (o 10,9 procenta). Naopak v centru Prahy nájemné nepatrně zlevnilo. Lepší vypovídající hodnotu než průměrný nájem má jeho medián, tedy střední hodnota, která je očištěná od extrémně nízkých a vysokých hodnot. V Praze ve třetím čtvrtletí medián činil 326 korun za metr čtvereční, meziročně se zvýšil o devět procent. Medián v poslední době zhruba kopíruje křivku průměru.

Průměrná velikost pronajímaného bytu v Praze je zhruba 78 metrů čtverečních. Nejčastěji se pronajímají byty s dispozicemi 2+KK (necelých 30 procent), necelá čtvrtina připadá na 4+KK, pětinu tvoří 3+KK. Podíl jednopokojových bytů činí 14 procent.

Mimo hlavní město je nejdražší nájemné v Jihomoravském kraji (256 korun za metr čtvereční měsíčně), který reprezentuje hlavně Brno. Následují Středočeský kraj (207 korun) a Olomoucký kraj (204 korun). Nejlevnější zůstávají Ústecký (146 korun) a Moravskoslezský kraj (158 korun). Nejvíce se nájemné meziročně zvýšilo na jižní Moravě (o 12,3 procenta), v Libereckém kraji (o 10,6 procenta) a na Vysočině (o 10,2 procenta). Naopak v Karlovarském kraji se snížilo o 12,8 procenta, ve Zlínském kraji o 11,2 procenta).

"Pro futuro lze očekávat, že mohou nájmy růst hlavně v Praze. Pomalý a velmi složitý proces povolování nových bytových (developerských) projektů zde totiž způsobuje, že se cenově dostupné byty rychle vyprodávají a zájemcům pak nezbývá nic jiného, než aby svoji bytovou situaci řešili buď koupí staršího bytu, nebo prostřednictvím nájemního bydlení," doplnil Soural. V prvním případě jsou tak podle něj ale mnohdy nuceni investovat do reality, která není dostatečně kvalitní, ve druhém pak dávají vlastní peníze do něčeho, co jim ve skutečnosti ani nepatří.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»