Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrný obrat lokálních obchodních center loni poklesl o 25,5 pct.

Průměrný roční obrat regionálních obchodních center, vyjma Prahy, loni po šesti letech růstu podle analýzy společnosti CBRE meziročně klesl o 25,5 procenta.

Průměrný obrat lokálních obchodních center loni poklesl o 25,5 pct.

autor. JURIS REAL, ČTK

Průměrný roční obrat regionálních obchodních center, vyjma Prahy, loni po šesti letech růstu podle analýzy společnosti CBRE meziročně klesl o 25,5 procenta.

Nejvíce byly v centrech zasažené gastronomické provozy, u kterých propad proti roku 2019 činil 36 procent. Návštěvnost regionálních OC se v uplynulém roce meziročně snížila o 29 procent, lidé ale v centrech více utráceli.

Hodnota průměrného nákupního koše vzrostla o 5,7 procenta na 233 korun za jednu návštěvu. Toto zjištění vyplývá z analýzy Shopping Centre Index, kterou letos podeváté připravila společnost CBRE. Data má ČTK k dispozici.

Gastronomie byla v nákupních centrech podle CBRE nejdynamičtějším odvětvím posledních tří let, jež v minulosti zaznamenávalo dvouciferný růst. Prostor pro stravovací provozy se v centrech rozšiřoval.

Podle vedoucího maloobchodního sektoru a oddělení správy OC v CBRE Tomáše Míčka byla gastronomie v minulém roce v důsledku protiepidemických opatření uzavřená zhruba 130 dní.

"Vloni sehrál rozhodující roli podíl, jaký měly na celkové ploše obchodních center ty obchody a služby, které mohly být i přes vládní omezení v provozu. Právě tito nájemci nakonec ovlivňovali celkovou návštěvnost centra i jeho ekonomické výsledky," řekl Míček.

Móda, která je na nákupní ploše typického regionálního centra (bez započítání Prahy) zastoupená nejvíce, když zaujímá 37 procent plochy, loni zaznamenala propad obratu o 34 procent, hned za ní byly doplňky s poklesem zhruba 32 procent.

U těchto kategorií podle CBRE sehrála roli sezonnost. Prodejci kvůli zásobám neprodaných kolekcí neměli dostatek peněz na nákup nového zboží.

"Služby, které v předchozích letech vykazovaly solidní dynamiku, meziročně poklesly o téměř 28 procent. Hlavním důvodem bylo dramatické snížení obratů cestovních kanceláří, které se propadly o 68 procent," uvedla specialistka CBRE na průzkum trhu a poradenství v oblasti maloobchodu pro ČR a regionu střední a východní Evropy Klára Bejblová.

Podpora se podle ní ale nedostavila ani od obchodů, které byly otevřené bez omezení. Prodejnám s chovatelskými potřebami klesly obraty o deset procent, květinářství či trafiky evidovaly propad o šest procent. Růst jako jediné zaznamenaly optiky a lékárny, a to o 1,8 procenta.

Návštěvnost zkoumaných regionálních center byla loni v dubnu meziročně o 67 procent nižší. Po uvolnění protiepidemických opatření v květnu se situace zlepšila, přesto do OC přišlo o 15 až 20 procent méně lidí než ve stejném období v roce 2019.

Návštěvnost ve druhé polovině srpna se však dostala na podobnou úroveň jako před pandemií. V důsledku další vlny koronaviru a restrikcí se návštěvnost v listopadu znovu propadla o 63 procent, v prosinci zůstala nižší o 29 procent.

Stejně jako obraty se také návštěvnosti u konkrétních OC podle vedoucího týmu maloobchodních pronájmů v CBRE Jana Janáčka lišily.

"K nejnižšímu poklesu – v celoročním průměru o 22 procent - došlo v centrech s velkým podílem jednotek se základními potřebami a službami, jako jsou potraviny, drogerie, lékárny apod., které mohly být otevřeny bez omezení. Naopak největší pokles až o 32 procent zaznamenala zážitková nákupní centra s rozsáhlým mixem nájemců a nabídkou volnočasových aktivit," dodal.

Shopping Centre Index sleduje výkonnost regionálních nákupních center, vyjma Prahy, v ČR. Analyzuje vzorek 20 center, což je 575.000 metrů čtverečních maloobchodních ploch.

Znamená to přes 35 procent objemu nákupních centrech v regionech, které loni navštívilo 66 milionů zákazníků.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»