Provozuje:
Juris Real Estate

První energetičtí šmejdi se snaží zneužít ukončení dodávek Bohemia Energy.

Energetický regulační úřad (ERÚ) zachytil první stížnosti na tzv. energetické šmejdy, kteří se snaží zneužít ukončení dodávek energií od společností ze skupiny Bohemia Energy.

První energetičtí šmejdi se snaží zneužít ukončení dodávek Bohemia Energy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Energetický regulační úřad (ERÚ) zachytil první stížnosti na tzv. energetické šmejdy, kteří se snaží zneužít ukončení dodávek energií od společností ze skupiny Bohemia Energy.

Spotřebitelům nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, jejich služby ale mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů, řekl ČTK mluvčí úřadu Michal Kebort.

Podvodníci se podle něj vydávají např. za pracovníky ERÚ a doporučují lidem konkrétní dodavatele energií, což úřad ze své podstaty dělat nesmí. "Šmejdi opět dokazují, proč si své jméno zaslouží. Znovu se vydávají za zaměstnance našeho úřadu nebo si rovnou vymýšlejí pohádky o úřadu zcela novém, který má pomáhat lidem, kteří nyní spadají pod dodavatele poslední instance. Stížností zatím máme pouze několik desítek, ale spotřebitelé si svou chybu většinou uvědomí až později, když po nich někdo vymáhá pokuty, což je pozdě. Proto naše varování přichází teď, než stížností budou tisíce," uvedl radní ERÚ Ladislav Havel.

Že telefonát nepochází z ERÚ ani jiného úřadu, lidé podle Keborta poznají snadno - žádný úřad neprodává energie a nesmí doporučovat konkrétní dodavatele energií.

Dalším charakteristickým rysem podvodníků bývá tvrzení, že nic není závazné a lidé si své rozhodnutí mohou kdykoliv rozmyslet.

"Podobné rádoby nezávazné nabídky bývají samozřejmě závazné. Spotřebitel totiž může smlouvu uzavřít i po telefonu. Dostat se z ní bývá o poznání složitější, a když od smlouvy nestihne včas odstoupit, do 14 dnů, končí taková nabídka zpravidla sankcí," sdělil mluvčí.

V současné době řeší ERÚ se spotřebiteli především dotazy týkající se přechodu do režimu dodavatele poslední instance, kterých přicházejí denně stovky.

V běžných časech ale spotřebitelé podle Keborta potřebují pomoc nejčastěji právě kvůli nekorektnímu jednání zprostředkovatelů, kteří stojí za více než polovinou spotřebitelských podání na úřad.

Kompetence nad zprostředkovateli přitom ERÚ bude mít až od příštího roku, přičemž ani registr zprostředkovatelů nevyčistí trh od nekalých praktik hned, informoval mluvčí.

"Napřímo se mohou lidem ozvat např. dodavatelé poslední instance, ale i ti většinou posílají dopisy, nebo spotřebitelé volají jim, ne naopak. Nejste-li si jistí, s kým hovoříte po telefonu, je postup jednoduchý. Nechte si zaslat smlouvu písemně. Žádný ze slušných dodavatelů vás nebude nutit, abyste odsouhlasili do sluchátka něco, nad čím se potřebujete pořádně zamyslet," doplnila radní ERÚ Markéta Zemanová.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza upozornil, že energošmejdi jsou vycvičení, aby sérií dotazů vmanipulovali spotřebitele do situace, kdy jim odsouhlasí takřka cokoli.

"Lidé by se při telefonátu se zprostředkovateli prodeje energie měli mít na pozoru, i kdyby měli odpovědět na tak triviální otázku jako je, zda je dnes čtvrtek. I takové ano může být následně zneužito jako souhlas s uzavřením smlouvy. Bohužel nová přísnější pravidla budou platit pro prodej energie až od ledna," uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»