Provozuje:
Juris Real Estate

První návštěvníci si prohlédli mechanismus zvonohry Lorety.

První skupina zájemců si ráno na Hradčanech prohlédla mechanismus zvonohry pražské Lorety a vzácné archiválie při příležitosti 325. výročí jejího zprovoznění. Prohlídky se budou konat každou hodinu.

První návštěvníci si prohlédli mechanismus zvonohry Lorety.

autor. JURIS REAL, ČTK

První skupina zájemců si ráno na Hradčanech prohlédla mechanismus zvonohry pražské Lorety a vzácné archiválie při příležitosti 325. výročí jejího zprovoznění. Prohlídky se budou konat každou hodinu.

Počet účastníků je z bezpečnostních důvodů limitován na pět v jedné skupině. Lidé však mohou přijít po celý prodloužený víkend.

Prohlídka přivedla návštěvníky jak ke stroji, tak na samý vrchol zvonice, kde se nachází mechanismus k ovládání zvonohry jako hudebního nástroje. Barokní mechanismus v pohybu na místě předvedl carillonér a loretánský regenschori Radek Rejšek. "Návštěvníkům je poprvé a pravděpodobně i naposledy umožněno podívat se skutečně zblízka na mechanismus zvonohry, což normálně není přístupné. Výstup na věž je trošku náročný, proto všechny prosíme, aby všichni, kdo se chtějí prohlídky zúčastnit, zvážili své fyzické možnosti. Také to není vhodné pro malé děti, takže jsme prohlídky omezili věkem osmi let," řekla ČTK kurátorka sbírek Lorety Markéta Baštová.

Vedle hudebního zážitku čeká zúčastněné i nevšední vyhlídka na panorama Prahy s katedrálou sv. Víta. Mají také možnost vidět i vzácné archiválie týkající se vzniku zvonohry. Zvonohra na pražské Loretě v květnu zhruba po 100 letech změnila melodii. Místo písně Tisíckráte pozdravujeme Tebe Pražané a návštěvníci hlavního města každou hodinu slýchají barokní mariánskou melodii Maria, Maria, nad slunce jasnější. Změna je návratem k původní tradici, kdy se melodie často měnily. V 18. století se písně střídaly třeba i desetkrát či dvanáctkrát ročně, a to podle svátků a měnících se období církevního roku. Zvonohra je sestavena tak, aby se melodie mohly měnit snadno. Stačí do stroje vložit novou sadu kovových lišt, na kterých je pomocí kolíčků skladba "naprogramována". Jak se má tento důmyslný mechanismus používat, ale obsluha zvonohry časem zapomněla. Proto melodie Tisíckráte pozdravujeme Tebe vydržela na repertoáru zvonohry tak dlouho.

Loretánské zvony se poprvé rozezněly na svátek sv. Václava roku 1695. Kostelu ji věnoval bohatý malostranský obchodník Eberhard z Glauchova. Autorem 27 zvonků je amsterodamský městský zvonař a dělolijec Claude Fremy. Hrací mechanismus sestavil a na hodinový stroj napojil pražský hodinář Petr Neumann. Kromě automatického přehrávání lze zvonkohru obsluhovat i pomocí klaviatury. Má rozsah dvě a půl oktávy a dodnes se na ní hraje o církevních svátcích.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»