Provozuje:
Juris Real Estate

Půjčka je dle nového kodexu zápůjčka a dlužník vydlužitel nebo úvěrovaný.

NOZ (pozn. zákon č. 89/2012 Sb.) přinesl mnoho změn. Bohužel i v zaběhnutých pojmech (rozuměj termínech). Oficiálně už je půjčka zápůjčka a přejmenoval se věřitel i dlužník. Záleží však na tom, jakou půjčku, resp. zápůjčku si klient sjedná.

Půjčka je dle nového kodexu zápůjčka a dlužník vydlužitel nebo úvěrovaný.

autor. JURIS REAL

Nový občanský zákoník (pozn. zákon č. 89/2012 Sb.) přinesl mnoho změn. Bohužel i v zaběhnutých pojmech (rozuměj termínech). Oficiálně už je půjčka zápůjčka a přejmenoval se věřitel i dlužník. Záleží však na tom, jakou půjčku, resp. zápůjčku si klient sjedná.

Nový zákoník opouští od zavedeného a srozumitelného pojmu půjčka a nahrazuje ho slovem zápůjčka. Mění se jen název, vše ostatní zůstává stejné a podstata se nemění.

Z dlužníka je od nového roku vydlužitel a z věřitele zapůjčitel. Takto se účastníci transakce budou nazývat v případě, že po podpisu smlouvy dostane vydlužitel peníze. Půjčka neboli zápůjčka může být buď bezplatná, nebo úplatná. Budou se tedy z ní platit předem dané úroky.

„Zápůjčka peněz bude poskytována většinou finančními institucemi běžným spotřebitelům. A může to být i mezi dvěma lidmi, když někomu půjčíte peníze nebo nějakou obecnou věc, jako třeba pytlík rýže. Úvěr se týká jenom peněz a budou ho poskytovat hlavně banky. Poskytovatel úvěru totiž pro vás musí mít peníze k dispozici během celé sjednané doby a vy o ně můžete kdykoliv požádat. Na rozdíl od zápůjčky to není tak, že peníze dostanete hned, ale čerpáte je kdykoliv během doby sjednané ve smlouvě. V praxi by se mohlo jednat třeba o kreditní karty,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Provident Financial Martin Šváb.

Nové pojmy způsobily starosti i bankám. Ty musí přepsat vzory smluv a připravit se na vysvětlování pojmů klientům. Pojem zápůjčka může být leckomu nesrozumitelný a ne každý se zaobírá novým občanským zákoníkem.

Mnozí lidé se totiž o úvěry nezajímají do té doby, než je sami potřebují. Proto pro některé může být nové pojmosloví překvapením i za pár měsíců, ne-li za několik let. Pokud se ovšem zase nevrátíme k zaběhnuté půjčce, věřiteli a dlužníkovi.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»