Provozuje:
Juris Real Estate

RK možná budou moci nabízet úschovu peněz.

Realitní kanceláře možná budou moci nabízet službu úschovy peněz na pořízení nemovitosti, ale za splnění zákonných podmínek.

RK možná budou moci nabízet úschovu peněz.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Právní prostor)

Realitní kanceláře možná budou moci nabízet službu úschovy peněz na pořízení nemovitosti, ale za splnění zákonných podmínek.

Předpokládá to úprava, kterou podpořil při projednávání vládního návrhu zákona o realitním zprostředkování sněmovní ústavně-právní výbor.

Právní norma má stanovit požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti. Hospodářský výbor ji podpořil už dříve beze změn.

Pozměňovací návrh právního výboru předpokládá, že klient bude muset požádat realitního zprostředkovatele o úschovu peněz písemně na samostatné listině, aby si mohl uvědomit možná rizika.

Peníze by musely být na samostatných účtech, realitní kanceláře povedou jejich evidenci. Kontrolu budou mít na starosti podle návrhu živnostenské úřady. Za porušení povinností úprava předpokládá až půlmilionovou sankci.

Zpravodaj Dominik Feri konstatoval, že pozměňovací návrh je kompromisem mezi úplným zákazem a úplným povolením úschov. Obvykle je poskytují banky, advokáti a notáři. Úplný zákaz výbor odmítl.

Nová pravidla mají podle dřívějšího vyjádření ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) ochránit zájemce o pořízení nemovitostí a kultivovat makléřský trh.

Právní předpis má podle Dostálové mj. zamezit tomu, aby si makléř nárokoval provizi od prodejce i kupujícího.

Předloha upravuje náležitosti zprostředkovatelské smlouvy, která bude muset být výhradně písemná a nebude klienta zavazovat k pořízení či prodeji nemovitosti.

Makléři budou muset podle předlohy sdělit zájemci závady nemovitosti, což ale podle kritiků není v praxi splnitelné.

Spory se vedly i o požadavky na kvalifikaci makléřů, kteří by museli mít buď odborné vysokoškolské vzdělání, nebo alespoň středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe.

V tuzemsku bylo podle údajů Českého statistického úřadu ke konci loňského roku 14.602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti.

Na jednoho makléře tak připadá asi 720 obyvatel, což je nejméně v Evropě. V Německu, které je v tomto žebříčku evropských zemí na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»