Provozuje:
Juris Real Estate

Rada České národní banky nechá ve čtvrtek podle odhadů sazby beze změny.

Bankovní rada České národní banky nechá na svém zasedání ve čtvrtek 1. srpna úrokové sazby bez změny. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

Rada České národní banky nechá ve čtvrtek podle odhadů sazby beze změny.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Bankovní rada České národní banky nechá na svém zasedání ve čtvrtek 1. srpna úrokové sazby bez změny. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

Sazby rada nechá na současné úrovní podle ekonomů delší dobu, proti růstu sazeb hovoří především vývoj v zahraničí.

Centrální banka ve čtvrtek také zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Na posledním měnovém zasedání na konci června nechala rada ČNB úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na dvou procentech.

"Měnové jednání ČNB by mělo být bez překvapení a úrokové sazby tak zůstanou na současné úrovni. ČNB představí novou prognózu, která bude poprvé připravená mírně pozměněným modelovým aparátem centrální banky, podle dosavadních signálů z ČNB by však nová prognóza měla být velmi obdobná té předešlé. Dokud nebude situace v zahraničí jasnější, bude ČNB podle našeho názoru s další změnou sazeb vyčkávat," konstatoval hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Upozornil, že trh teď se zhruba 60procentní pravděpodobností čeká, že by "Banka bank" mohla letos své sazby alespoň jednou také snížit kvůli problémům v globální ekonomice a snižování sazeb ze strany Evropské centrální banky a amerického Fedu.

"To je však podle mého názoru v případě ČNB prozatím předčasné a není to v souladu s dosavadními daty z tuzemské ekonomiky," dodal.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy jsou tlaky na růst cen z české ekonomiky kompenzovány protiinflačními tlaky, které přichází ze zahraničí.

"ČNB tak nebude cítit nutnost počátkem srpna se sazbami jakkoli hýbat. Se značnou pravděpodobností tak končí současný cyklus postupného a poměrně citelného zpřísňování měnové politiky ČNB, který počal s ukončením režimu kurzového závazku v dubnu před dvěma lety," uvedl.

Nová prognóza ČNB se podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška v komparaci s květnem změní jen málo.

"Z hlediska výhledu HDP, pokud dojde k revizi, tak lehce směrem dolů. Stejně tak je ale možné, že ČNB jen zdůrazní vysoká rizika, aniž by provedla revizi výhledu HDP. U inflace existují důvody spíš odhad zvýšit, neměly by nicméně být příliš relevantní pro měnovou politiku," uvedl. V případě inflace totiž bude růst způsoben zdražováním potravin a výrazným zvýšením spotřebních daní, které navrhlo ministerstvo financí.

ČNB novu prognózu vypracovala na základě nového modelu. "Přínosem nového modelu je jeho přiblížení aktuální realitě české ekonomiky, zlepšení predikčních vlastností a poskytnutí většího komfortu a detailnějšího příběhu vývoje ekonomiky nejen členům bankovní rady, ale i dalším uživatelům prognóz ČNB," uvedla ČNB.

Současně ale upozornila, že novinka zásadním způsobem tvorbu prognóz nemění, a cílem je držet krok s aktuálním vývojem a výzkumem. V květnové prognóze čekala ČNB růst české ekonomiky v letošním roce 2,5 procenta a příští rok 2,8 procenta. Čtvrtečního jednání se zúčastní všech sedm členů bankovní rady ČNB.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»