Provozuje:
Juris Real Estate

Rada České národní banky opět výrazně zvýšila sazby.

Prioritou je pro ní cenová stabilita.

Rada České národní banky opět výrazně zvýšila sazby.

autor. JURIS REAL, ČTK

Prioritou je pro ní cenová stabilita.

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Šlo tak o páté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Základní úrokovou sazbu rada rozhodnutím zvýšila na pět procent, což je nejvyšší hodnota od roku 2001. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka je rada přitom připravená pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb tak, aby ukotvila inflační očekávání.

Opětovné brzké obnovení cenové stability je podle guvernéra naprostou prioritou ČNB, protože je nezbytnou podmínkou pro dlouhodobou prosperitu české ekonomiky.

Podle ekonomů se úrokové sazby centrální banky již blíží svému vrcholu a jejich pokles přijde nejpozději v příštím roce.

Zároveň se analytici shodli, že nárůst základní úrokové sazby se projeví velmi rychle na zdražení hypoték a se zpožděním také na vyšším úročení bankovních vkladů.

Rusnok současně upozornil, že vypuknutí války na Ukrajině sníží očekávaný ekonomický růst ČR letos zhruba na polovinu. Zároveň inflace v ČR, která byla v únoru 11,1 procenta, v jarních měsících dále poroste a zůstane velmi vysoká po zbytek letošního roku.

Únorová prognóza ČNB, která je stále platná, očekává letos růst české ekonomiky o tři procenta a průměrnou inflaci 8,5 procenta. Novou prognózu zveřejní ČNB na počátku května.

Rizika a nejistoty vývoje odhadovaného v aktuální únorové prognóze ČNB jsou podle guvernéra znatelně proinflační, a to zejména v krátkodobém horizontu.

"To oproti stávající prognóze vyvolává potřebu výrazně přísnější měnové politiky, a to zřejmě po delší dobu," prohlásil Rusnok.

Pro dnešní zvýšení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu hlasovalo opět pět členů rady. Dva hlasovali pro sazby beze změny. V této souvislosti Rusnok konstatoval, že analytická sekce ČNB spíše doporučovala zvýšit úrokové sazby o 0,75 procentního bodu.

"Někteří kolegové byli i připraveni pro toto zvýšení hlasovat. Ale převážilo to, že se tady žádná měnověpolitická chyba nestane, protože vstupujeme do situace, kdy máme sazby nad neutrální hladinou tří procent. Takže určitá volnost v tomto ohledu byla," uvedl guvernér.

Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zvýšila rovněž o 0,5 procentního bodu na čtyři procenta.

Centrální banka je podle Rusnoka také nadále připravena reagovat na nadměrné výkyvy kurzu koruny, které by narušovaly devizový trh nebo ohrožovaly cenovou stabilitu v České republice.

Zároveň dnes ale rada podle guvernéra nerozhodovala o tom, že by využila kurz koruny jako zásadní nástroj pro boj s inflací. Podle něj má ČNB stále prostor bojovat s inflací v rámci svých standardních nástrojů, tedy úrokových sazeb.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»