Provozuje:
Juris Real Estate

Řada expertů kritizuje chybějící částky v návrhu úsporného tarifu.

Řada odborníků kritizuje, že v návrhu úsporného tarifu na energie chybějí konkrétní částky. Podle některých to odráží váhání vlády, zda nezvýšit už letošní podporu.

Řada expertů kritizuje chybějící částky v návrhu úsporného tarifu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Řada odborníků kritizuje, že v návrhu úsporného tarifu na energie chybějí konkrétní částky. Podle některých to odráží váhání vlády, zda nezvýšit už letošní podporu.

Kvůli chybějícím částkám nemohou domácnosti ani investoři plánovat, míní experti. Podle ekologů je absurdní, že ministerstvo průmyslu a obchodu (dále i jako "MPO") plánuje doplnit částky až při jednání vlády.

Zveřejněný návrh předložený ministerstvem v příloze obsahuje u konkrétních částek podpory pouze prázdné řádky.

"Nepředložení konkrétních částek podpory zřejmě reflektuje váhání, zda nakonec na poslední chvíli o něco nezvýšit příspěvek připadající už na tento kalendářní rok 2022. Úmysl ministerstva financí vyplatit v roce 2022 pouze čtvrtinu celkové podpory a zbytek nechat až na rok 2023 vzbudil totiž všeobecné zklamání," řekl včera ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Ministerstvo financí si podle něj spíše prosadí svůj minimalistický přístup. "Což je myslím škoda a neodpovídá to současné kritické situaci pro odběratele," doplnil Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

MPO navrhuje letos rozdělit mezi domácnosti více než deset miliard korun jako první část pomoci. Dalších 30 miliard Kč navrhuje rozdělit na začátku příštího roku.

Předložený návrh kritizuje ekologické Hnutí Duha.

"Pár týdnů do topné sezony a ministr (průmyslu Jozef) Síkela (za STAN) dál napíná miliony lidí, kteří neví, zda utáhnou účty za energie. Předložení prázdného formuláře úsporných tarifů bez toho nejdůležitějšího - částek, kterým stát lidem pomůže - aby jej vyplnili ministři na vládě, je absurdní postup, který jsem ještě neviděl. Ministerstvo má předkládat odborně podložené návrhy k odborným připomínkám ostatních resortů a expertů," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

"Bez částek podpory jsme se nedozvěděli v podstatě nic nového. Investoři stále nemohou plánovat, zemědělství, průmysl a služby stále nemohou s dobrým svědomím uzavírat smlouvy. Stát dnes potvrdil, že úsporný tarif se má týkat jen domácností. Ani ty však stále nevědí, kolik županů nakoupit. Ekonomové pak nemohou stále odhadovat, nakolik plošnost výdajů posílí inflaci," uzavřel analytik společnosti Natland Petr Bartoň.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»