Provozuje:
Juris Real Estate

Rakousko vyvlastní rodný dům Adolfa Hitlera ve městě Braunau am Inn.

Vláda v úterý přijala příslušný zákon, který vyvlastnění umožní. Zatím není rozhodnuto, co se s budovou následně stane, ministr vnitra Wolfgang Sobotka však navrhl její stržení.

Rakousko vyvlastní rodný dům Adolfa Hitlera ve městě Braunau am Inn.

autor. JURIS REAL

Vláda v úterý přijala příslušný zákon, který vyvlastnění umožní. Zatím není rozhodnuto, co se s budovou následně stane, ministr vnitra Wolfgang Sobotka však navrhl její stržení.

Vídeň dlouhodobě jednala s majitelkou domu, v němž se Hitler 20. dubna 1889 narodil, o jeho odkoupení. Vyjednávání byla ovšem neúspěšná, a proto se kabinet rozhodl přijmout zvláštní zákon o vyvlastnění budovy. Majitelka Gerlinde Pommerová by měla dostat odškodnění.

Vláda chce převzetím domu především zabránit tomu, aby budova v městečku na Innu u hranic s Německem nějakým způsobem sloužila k oživování nacistické ideologie. Sobotka se proto vyslovil pro její zbourání. Čeká se však i na návrhy ministerské komise, která zkoumá, zda by nebylo možné budovu nějak využívat.

Zbourání domu podpořil i ředitel Dokumentačního archivu rakouského odboje Gerhard Baumgartner. Místo, kde dům stojí, by podle něj mělo být „zcela odpolitizováno“, aby nemohlo sloužit jako poutní cíl neonacistů. Navrhl, aby se v místě Hitlerova rodiště postavil například supermarket. Hitlerův rodný dům nacisté krátce po takzvaném anšlusu Rakouska, tedy připojení země k nacistickému Německu v roce 1938, prohlásili za památku. Posléze fungoval jako výstavní síň. Pommerovi získali nemovitost v restituci v roce 1952.

Rakouské ministerstvo vnitra je od roku 1972 hlavním nájemcem Hitlerova rodného domu. Podepsalo tehdy s Pommerovou smlouvu, která mimo jiné stanoví, že dům může sloužit výhradně sociálním či administrativním účelům. Do roku 2011 v budově fungovaly chráněné dílny. Majitelka ale po celou dobu odmítala povolit přestavby, které by dům uzpůsobily potřebám postižených. Nyní je dům již pět let prázdný.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»