Provozuje:
Juris Real Estate

Rakušané se zabydlují na Lipně.

Životní úroveň (životní úroveň je definována jako schopnost jisté společnosti vytvářet pro její členy subjektivní podmínky, které by jim pomohly dosáhnout jejich subjektivních cílů) občanů Nizozemska (milovníků rychlobruslení) totiž zasáhla krize.

Rakušané se zabydlují na Lipně.

autor. JURIS REAL

Životní úroveň (životní úroveň je např. v podmínkách výuky na obchodních akademií v České republice většinou definována jako schopnost jisté společnosti vytvářet pro její členy subjektivní podmínky, které by jim pomohly dosáhnout jejich subjektivních cílů) občanů Nizozemska (velkých milovníků rychlobruslení) totiž zasáhla světová hospodářská krize.

„Střední třídu v Nizozemsku zasáhla finanční krize mnohem tvrději než u nás, a to se okamžitě projevilo v zájmu o koupi pozemků a investic obecně. Zatímco počátkem devadesátých let byli Nizozemci jedničkou, dnes se vytrácejí a jejich zájem především o nákladnější investování klesá.

Lze tedy po národohospodářské linii konstatovat, že v sociálním Rakousku je tzv. střední třída úspěšněji chráněná před vnějšími ekonomickými výkyvy než v tradičně ekonomicky liberálním Nizozemsku.

U našich jižních sousedů pak naopak v posledních letech pozoruji trend kupovat již dokončené domky na atraktivních místech,“ sdělil, jak vnímá osobně současný stav trhu s nemovitostmi ve svém regionu, lipenský starosta Zdeněk Zídek (nezávislý).

U solných jezer (např. Mondsee či Attersee - Salzkammergut) ve spolkové zemi Oberösterreich (u hranic s Bundesland Salzburg) je totiž již poněkud přeplněno.

Většina developerů, kteří nabízejí pozemky na atraktivních místech u lipenské vodní nádrže, jeho slova potvrzuje. A shodují se v tom, že kouzlo Lipna a jeho okolí začíná objevovat především bohatší rakouská klientela, které stejně jako té české nevadí cena za čtvereční metr pozemku kolísající nyní od 1700 do 2500 korun.

„Je to hlavně tím, že od konce 80. let Rakušané už jen těžko seženou pozemky u domácích solných jezer, a tak nyní začínají ve větší míře soustřeďovat pozornost na Šumavu v okolí Lipna.

Navíc zjišťují, že je zde zázemí jak na letní, tak na zimní aktivní odpočinek. Oceňují perfektně fungující lipenský areál na Kramolíně se stezkou v korunách stromů, ale i ten na Hochfichtu v sousedním Rakousku, síť cyklostezek či blízkost unikátních historických památek v Českém Krumlově nebo ve Vyšším Brodě,“ vyjmenoval některé z předností Lipenska Michal Frömel z akciové společnosti ACB s tím, že o polovinu parcel, které společnost ve zdejší lokalitě nabízí, projevují zájem právě Rakušané. Podle něj přibývá i klientů, kteří mají zájem o kompletní služby. To znamená, že si nejen koupí parcelu a nechají si na ní postavit dům, ale požadují rovněž zajištění úpravy zahrady a v budoucnosti i drobnou běžnou údržbu nemovitosti.

Navíc právě na blízkém Hochfichtu leží asi nejlepší lyžařský areál v našem regionu mimo Alpy, který by se mohl v budoucnu pomocí "čtyřsedačky" rozrůst i na českou stranu Šumavy. Dalšími blízkými lyžařskými středisky jsou přitom Kramolín, který je vhodný zejména pro rodinné lyžování s dětmi, se třemi čtyřsedačkovými lanovkami a na rakouské straně hranice Sternstein s kombinovanou lanovkou, tj. kabinkou a otevřenou "šestisedačkou."

„Dlouho jsme s manželkou zvažovali, zda investovat do pozemku a příležitostného bydlení v Čechách, a nakonec nás přesvědčil známý, který nás loni v zimě vzal na Lipno, a v létě jsme společně vyrazili do Krumlova. Okolí i možnosti sportovního vyžití mě uchvátily. Už jsem si prohlédl jednu z parcel v Kovářově. Má kolem 2 000 metrů a výhled na jezero je fascinující. A co je důležité – cena odpovídá mé představě a možnostem. Navíc developer nabízí i stavbu nízkoenergetického domu s třetinovou spotřebou energií s možností výběru zdroje vytápění ze tří variant a poté i komplexní servis,“ řekl jeden z potenciálních klientů ACB Hans Joachim Falk.

Frymburský starosta Oto Řezáč (nezávislý) je přesvědčený, že Kovářov, který do katastru Frymburku patří, je jedním z nejatraktivnějších míst, jež u Lipna ještě zbývají k možné individuální zástavbě, a v budoucnosti bude patřit k nejprestižnějším adresám na břehu šumavské vodní nádrže. To, že se v Kovářově postaví více než padesát domků, pomůže i místním. „Projekt rozvolněním na méně staveb prošel podle mého názoru pozitivním vývojem, a co je podstatné, obci vyřeší problém s odpadními vodami, čističkou a rozvodem pitné vody,“ konstatoval starosta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»