Provozuje:
Juris Real Estate

Refinancování hypoték letos netáhne.

Centrální banka vydala nové údaje o hypotečním trhu. Od začátku letošního roku musí totiž banky ČNB hlásit, kolik hypotečních úvěrů je nových a kolik refinancovaných.

Refinancování hypoték letos netáhne.

autor. JURIS REAL

Centrální banka vydala nové údaje o hypotečním trhu. Od začátku letošního roku musí totiž banky ČNB hlásit, kolik hypotečních úvěrů je nových a kolik refinancovaných.

Z výsledků vyplývá, že letošní rok je ve znamení nových hypoték a refinancované úvěry zůstávají spíš v pozadí.

V minulém roce hypoteční trh tlačilo dopředu převážně refinancování. Letos podle dostupných údajů bylo za první pololetí poskytnuto 21 procent refinancovaných úvěrů.

Vzhledem k extrémně nízkým úrokovým sazbám lidé většinou zůstávali u svých hypotečních bank.

Jen třetina z těch, kterým končilo fixační období, se rozhodla převést svou hypotéku k jiné bance. Starosti s refinancováním se jim vyplatily. Klienti totiž získali nižší úrokovou sazbu v průměru o 0,5 procentního bodu.

„První nabídka banky je většinou sestavena s dostatečným prostorem k vyjednávání – banky se logicky snaží vydělat a nemají důvod nabízet nižší sazbu, když existuje šance, že klient přijme i vyšší nabídku. Většinou není pro lepší sazbu nutné úvěr refinancovat – hypoteční banky si začínají uvědomovat, že získat nového klienta je dražší, než udržet současného,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Dříve právě klienti neměli moc šancí vyjednat si nižší sazbu, než jakou dostal nově příchozí. Jenže doba se změnila a komerční banky se přetahují nejen o nové, ale i refinancující klienty. Momentálně jsou trendem různé dočasné akce a slevy. Stoupá také finanční gramotnost a lidé si čím dál tím víc uvědomují, že když se o své peníze a finanční produkty budou starat, mohou ušetřit i několik tisíc korun měsíčně.

Nízké úrokové sazby a velká konkurence bank nutí klienty, aby se dožadovali různých slev. Ať už se jedná o nové, nebo refinancující zákazníky, nenechají si dát první úrokovou sazbu, kterou jim banka sdělí. Slevu chtějí všichni. Rekordně nízké sazby mají ale i svá ekonomická rizika. Teď na hypoteční úvěr dosáhne skoro každý, ale za pět let mohou mít lidé problémy se splácením, zvlášť pokud úrokové sazby u hypoték skokově vzrostou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»