Provozuje:
Juris Real Estate

Řešením k záchraně budov Cibulky může být i vyvlastnění.

Řešením k záchraně chátrající Cibulky by mohlo být i vyvlastnění, usuzuje senátor Václav Láska. Dával by sice přednost uzavření dohody se soukromým majitelem usedlosti, na jejímž základě by se rekonstruovala, k takovému postupu je ale skeptický.

Řešením k záchraně budov Cibulky může být i vyvlastnění.

autor. JURIS REAL

Řešením k záchraně chátrající Cibulky by mohlo být i vyvlastnění, usuzuje senátor Václav Láska. Dával by sice přednost uzavření dohody se soukromým majitelem usedlosti, na jejímž základě by se rekonstruovala, k takovému postupu je ale skeptický.

Analogicky se na dnešním pikniku u zámečku, na který přišlo několik desítek lidí a který měl pomoci udržet u Cibulky pozornost veřejnosti, se vyjádřil místostarosta Prahy Lukáš Budín (SZ).

S vlastníkem se podle Lásky jedná dlouhou dobu a situace se nijak nemění.

"Já jsem pesimista k této variantě, ale samozřejmě dokud ta šance bude žít, budu jí podporovat," řekl ČTK Láska. O možném vyvlastnění by se podle něho mělo uvažovat souběžně.

"Nemovitost je v dezolátním stavu, hrozí propadnutí střechy, hrozí, že přijde o památkovou ochranu," sdělil Láska.

Radnice se podle Budína dohodla s majitelem, že na její náklady pořídí stavební a statický posudek nemovitosti. Po majiteli žádá projekt obnovy, pokud jej předloží, mohla by mu pomoci shánět peníze, uvedl místostarosta. Cena oprav se podle něho odhaduje na 200 až 300 milionů korun a vlastník prý tvrdí, že investora má.

Pokud majitel projekt nedodá, mohlo by se začít jednat o vyvlastnění, řekl Budín.

Pokud by radnice Cibulku získala, žádala by na opravu dotace a granty, dodal.

Láska i Budín pokládají vyvlastnění za radikální řešení.

Navíc jde podle Lásky o dlouhý proces na několik let.

Senátor, pokud by se k němu přistoupilo, slibuje nejméně právní podporu, případně by prý mohl návrh podat i sám.

V usedlosti bydleli do začátku května squatteři, měli dokonce uzavřenou smlouvu s majitelem, který ji ale vypověděl. Obyvatele vyvedla policie.

Vlastník poukazoval na to, že se na místě hromadil odpad a nepojízdná auta, obyvatelé prý porušovali noční klid a dohoda se neplnila. Podal i trestní oznámení. Na jeho základě policie v usedlosti zasahovala.

Akce se účastnilo 130 policistů, zadrželi deset lidí. Tři lidé byli zraněni. Policie měla informaci, že na místě může být 50 až 70 neoprávněných obyvatel, nakonec jich tam byly tři desítky.

Policie tvrdí, že zásah byl v souladu se zákonem. Levicoví aktivisté ale říkají, že policie nahradila v soukromoprávním sporu soud. Jeden ze squatterů už byl nepravomocně odsouzen k dvouměsíčnímu podmíněnému trestu za neoprávněný zásah do práva k domu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»