Provozuje:
Juris Real Estate

Resort spravedlnosti připravil změny v justici i teze nového O.S.Ř.

Ministerstvo spravedlnosti letos naplánovalo změny v oblasti přípravy budoucích soudců, dotáhlo do konce letitý tendr na elektronické náramky pro domácí vězně a představilo teze nového občanského soudního řádu.

Resort spravedlnosti připravil změny v justici i teze nového O.S.Ř.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo spravedlnosti letos naplánovalo změny v oblasti přípravy budoucích soudců, dotáhlo do konce letitý tendr na elektronické náramky pro domácí vězně a představilo teze nového občanského soudního řádu.

Ministr Robert Pelikán, který v čele úřadu pokračuje i po jmenování nové vlády Andreje Babiše (oba ANO), také dále posiloval dohled nad soudními exekutory.

Robert Pelikán přichystal pro příští rok změny v justici, protože mu vadí, že současná praxe při přípravě a výběru soudců není jednotná a transparentní. Vyhláška ke sjednocení přípravy justičních čekatelů a instrukce pro předsedy krajských soudů k výběru budoucích soudců budou platit od ledna. Předsedové, kteří si doposud výběr čekatelů i kandidátů na soudce řešili sami, se změnami nesouhlasí - vadí jim mimo jiné, že jsou upraveny pouze podzákonným předpisem. Ministerstvo si také nechalo vypracovat statistiky k rychlosti soudních řízení. Justice podle úřadu v uplynulých letech zrychlila díky tomu, že se podařilo snížit počet sporů o zanedbatelné částky, a tomu, že noví soudci začali být jmenováni k soudům, které mají největší problémy. V některých okresech však excesy v délce řízení přetrvávají, u krajských soudů trvá každý desátý případ téměř pět let a kupí se nedodělky ve správním soudnictví.

Výrazná změna se stala ve vězeňství - počet typů věznic se od října snížil ze čtyř na dva. Dokončená reforma posílila pravomoci Vězeňské služby na úkor soudů, bezpečnostní sbor totiž sám rozděluje odsouzené do oddělení rozlišených podle míry zabezpečení. Změna má přispět k účinnější práci s vězni, a tím ke snížení recidivy. Přetíženým věznicím by měl od příštího roku ulevit elektronický monitoring domácích vězňů. Probační a mediační služba v září podepsala smlouvu s vítězným uchazečem tendru - firmou SuperCom. Náramky s GPS nahradí probační úředníky, kteří vězně kontrolují pouze namátkově. Dalším projektem ministerstva ohledně vězeňství je první tzv. otevřená věznice, která od října funguje v Jiřících. Odsouzení, kterým už končí trest, se v ní mají bez dohledu dozorců připravit na život na svobodě.

Z legislativních novinek úřad představil teze nového občanského soudního řádu. Stávající zákon byl mnohokrát novelizován a obsahuje i ustanovení, jež jsou vnitřně rozporná. Nový kodex má zajistit, aby občanskoprávní řízení byla rychlá a bez zbytečných nákladů a formalismů.

Od dubna nabyla účinnosti vyhláška, která snížila výši odměn exekutorů a náhrad jejich výdajů za exekuce. Exekutorská komora změny kritizuje, označuje je za populistické a protiústavní. Vadí jí také další připravený předpis, jenž exekutorům nakazuje sjednotit a zjednodušit listiny zasílané dlužníkům.

V příštím roce čeká ministerstvo mimo jiné další pokus o prosazení nového zákona o soudních znalcích ve Sněmovně, kde v předchozím volebním období narazil na odpor. Pod ministra bude nově spadat i agenda lidských práv, s čímž nesouhlasí aktivisté a nevládní organizace.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»